A britek és lengyelek sem akarnak orosz „energiatúszok” lenni

Fotó: RIA Novosti / Aleksey Nikolskyi / RIA Novosti / Aleksey Nikolskyi

-

Ed Davey brit energiaügyi miniszter bejelentette: a G7 energiabiztonsági intézkedéseket tervez. Donald Tusk lengyel miniszterelnök pedig a Financial Timesba írt cikket, szerinte létre kell hozni az európai energiauniót és meg kell törni az orosz gázmonopóliumot.


Oroszországot meg kell akadályozni abban, hogy hatalmas energiahordozó-készleteinek felhasználásával „túszul ejtse” a világot, és a hét vezető ipari hatalom (G7) el is kezdi az energiaellátási biztonság erősítését célzó intézkedések kidolgozását – mondta kedden megjelent nyilatkozatában a brit energiaügyi miniszter. Ed Davey a Times nak kijelentette: csak az elmúlt időszakban „legalább kétszer, ha nem háromszor” előfordult, hogy Oroszország meglehetősen agresszív módon használta fel energiaszállítói szuperhatalmi helyzetét. Részletek nélkül hozzátette: a május eleji római G7-találkozó napirendjén „nagyszabású” energiabiztonsági intézkedéscsomag megvitatása szerepel.


Tusk: Meg kell törni az orosz gázmonopóliumot

Az európai energiaunió megteremtéséről és az orosz gázmonopólium megtörésének szükségességéről ír a Financial Times európai kiadásának keddi számában Donald Tusk lengyel miniszterelnök. Tusk a brit gazdasági és politikai napilap hasábjain megállapítja: a túlzott függés az orosz gáztól legyengíti Európát, amire szerinte az a megoldás, ha a monopolhelyzetben lévő Oroszországgal szemben egy egységes európai testület tárgyal és dönt a gázvásárlásról, és létrejön az energiaunió. Azt írja:

„Ha ez megvan, Európának neki kell látnia annak az időigényesebb feladatnak, hogy megtörje az orosz gázmonopóliumot és helyreállítsa a szabad versenyt.”
A lengyel kormányfő szerint az energiauniónak hat vezérelv mentén kellene létrejönnie. Először is Európának ki kellene fejlesztenie egy olyan mechanizmust, amely révén közösen, egységesen tárgyalhat az energia-szerződésekről Moszkvával. Másrészt meg kell erősíteni az EU tagállamai közötti szolidaritást arra az esetre, ha leállnának az orosz gázszállítások. Harmadik követelményként Tusk szerint az EU-nak támogatnia kell a megfelelő energia-infrastruktúra kiépítését, uniós támogatással kell gáztározókat, összeköttetéseket építeni. Negyedik alapelvként a lengyel kormányfő szerint maximális mértékben ki kell használni Európa fosszilis energiaforrásait, a szenet és a palagázt is. Tusk azt írta:
„Küzdenünk kell egy tisztább bolygóért, de biztos energiaellátásra és munkahelyekre van szükség, hogy ezt finanszírozzuk.”
Ötödik elvként a lengyel kormányfő arról ír, hogy az EU-nak kapcsolatba kell lépnie Európán kívüli partnereivel, akiktől energiát vásárolhat. Ezek közül az Egyesült Államokat és Ausztráliát nevesíti a lengyel miniszterelnök. Tusk szerint emellett meg kell erősíteni azt az energiaközösséget, amely 2005-ben jött létre az EU és 8 keleti szomszédja között. Nem csak az EU, hanem egész Európa energiabiztonságát javítani kell – szögezi le Tusk.


Bajnai: Mélyen egyetértek Tusk minden szavával

„Egy következetes, akár konfliktusokat is vállaló európai államférfi gondolatai ezek, aki úgy emelte föl országát, úgy képviselte nemzete érdekét, hogy emellett egy pillanatig sem kérdőjelezte meg annak Európai Unióhoz tartozását. Támogatom ezt a kezdeményezést, Magyarországnak ez az érdeke, nem pedig a Brüsszel ellen folytatott ál-szabadságharc, és nem is a paksi bővítés kapcsán tapasztalható Moszkvához dörgölőzés, sunnyogás és hallgatás” – írta a volt miniszterelnök Tumblr mikrologjának legfrissebb posztjában.