A britek 40 százaléka Vilmos herceget akarja királynak Károly helyett

Forrás: AFP

-


Egy friss közvélemény-kutatás szerint a britek 40 százaléka azt szeretné, ha Károly lemondana a trónról Vilmos javára, amikor elérkezik a trónutódlás ideje. Ezzel szemben a megkérdezettek 43 százaléka mondta azt, hogy be kell tartani a természetes sorrendet, és a királynőtől Károlynak kell örökölnie a koronát.


Károly herceg trónutódlásáról hosszú évek óta folyik a vita Nagy-Britanniában. Diana hercegnő, Károly 1997-ben elhunyt első felesége már egy 1995-ös BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte férje uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy Károly „képes alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez”.

A generációs ugrást, vagyis azt, hogy a 88 éves II. Erzsébet királynőt esetleg nem Károly, hanem a trónörökös és Diana elsőszülött fia, Vilmos herceg követné a trónon, brit alkotmányszakértők és történészek azonban nem tartják sem valószínűnek, sem indokoltnak. Törvényi ok nincs arra, hogy ne Károly legyen a következő brit uralkodó, és nem hivatalos értesülések szerint Vilmos herceg is ragaszkodik a trónutódlási sorrend betartásához.

Vilmos mindazonáltal sokkal népszerűbb apjánál: a megkérdezettek 79 százaléka mondta azt, hogy kedveli a 33 éves Vilmos herceget, aki ezzel az eredménnyel vezeti a királyi család tagjainak népszerűségi listáját, holtversenyben öccsével, Harry herceggel. Vilmos felesége, a második gyermekét váró Katalin hercegnő kedveltségi mutatója 78 százalékos, szoros negyedik a királynő 77 százalékkal.

Károly ugyanakkor csak 53 százalékot ért el, feleségét, Kamilla hercegnőt pedig mindössze 34 százaléknyian kedvelik, és még kevesebben szeretnék, ha Károly trónra lépése után Kamilla megkapná a királynői rangot. A monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király hitvesét a „Queen”, vagyis a „királynő” megszólítás illeti meg, külön koronája van, és ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint az uralkodót. Kamilla esetében ezt mindössze 32 százaléknyian tartanák elfogadhatónak.