A brit népszavazás aggasztja a francia jegybankot

-

Nagy-Britannia kilépése az EU-ból súlyos gazdasági kockázatokkal járna, és felborítaná a pénzpiacokat.


Amennyiben az Egyesült Királyságban a többség június 23-án a kilépés mellett szavaz, annak súlyos következményei lehetnek - mondta a francia jegybank elnöke. „Ha szerencsétlen módon bekövetkezne a Brexit, az rövid távon fel tudná borítani a pénzpiacokat" - mondta François Villeroy de Galhau. Szerinte a későbbiekben felvetődhet a kérdés, hogyan lehet egyáltalán pénzügyi műveleteket végrehajtani az uniós belső piacon. Nagy-Britannia nem tagja ugyan az euróövezetnek, számos közgazdász szerint azonban kilépése visszavetné a gazdasági növekedést és negatív hatással lenne az Európán belüli kereskedelmi forgalomra és a tőkeáramlásra.

"Az Európai Központi Bank azonban ura a helyzetnek" - mondta a francia jegybank elnöke. Az EKB zérókamat-politikával és államkötvény-vásárlásokkal, illetve újabban vállalati kötvények vásárlásával is igyekszik felpörgetni a gazdasági aktivitást, ami az intézkedés bírálói szerint túllépi mandátuma kereteit. Villeroy de Galhau azonban megvédte Mario Draghi EKB-elnök politikáját: "Németország az egyetlen ország a világon, amelyik komolyan úgy gondolja, hogy az EKB monetáris politikája azért olyan amilyen, mert az elnöke olasz".

A Deutsche Bank elemzői szerint "hét évnyi egyre agresszívabb monetáris politikai intézkedések után világos, hogy a mennyiségi monetáris lazító intézkedések további bővítése és a zérókamat-politika már az euróövezet hosszú távú stabilitását veszélyezteti". Robert Halver, a Baader-Bank tőkepiaci szakértője pedig a vállalati kötvények vásárlásáról azt mondta, hogy „még ez a huszárvágás sem lesz képes fordulatot hozni a vállalati beruházásokban az euróövezetben".