A BRFK alkotmányellenesen tiltott be egy tüntetést a Kúria előtt

-

Egy tavalyi, a Markó utcai Kúria elé szervezett devizahiteles demonstráció betiltása alaptörvénybe ütközött – mondta ki hétfőn az Alkotmánybíróság.


Tavaly június 16-án a Budapesti Rendőr-főkapitányság egyeztetési eljárás nélkül betiltott egy devizahiteles tüntetést a Markó utcában. Arra a járdaszakaszra szervezték a demonstrációt, amivel szemben, az utca másik oldalán a Kúria épülete található. A tüntetés időpontja egybeesett a Kúriában, a devizahitelekkel kapcsolatos jogegységi döntés tárgyalásának időpontjával.

A szervező akkor azt közölte, hogy a demonstrációval a banki csalásokra akarta felhívni a figyelmet. A rendőrség azonban megkérdezte a Kúria elnökhelyettesét, aki azt mondta, hogy a demonstráció nyomásgyakorló jellegű, ezért súlyosan zavarná a bíróság működését, mert szerinte „a bíróságok működésének súlyos veszélyeztetését békés célú rendezvény is megvalósíthatja”. Emellett hivatkozott a bírák biztonságérzetére is.


Az alkotmánybírók többsége viszont most úgy látta, hogy egy békés utcai tüntetés nem veszélyeztette volna, sőt nem is zavarta volna az épület egyik belső szobájában tanácskozó főbírákat, befolyásolni pedig amúgy sem tudta volna a döntésüket – írja a hvg.hu az AB döntésére hivatkozva.

Az Ab-határozat szerint a jogalkalmazók nem alkalmazhatják a törvényben meghatározott tilalmi okot automatikusan, megfelelő mérlegelés nélkül, mert lehetőleg egyensúlyba kell hozni a gyülekezéshez való alapjogot és a bíróságok befolyásmentes működéséhez fűződő jogállami követelményt. A rendőrség is hibázott, amikor elmulasztotta a kötelezően előírt egyeztetési eljárás lefolytatását.


Mindössze három alkotmánybíró nyilvánított különvéleményt. Pokol Béla például hibásnak tartotta a többségi határozat érvelését, mert szerinte egy magánjogi per egyik oldalának képviselői akartak nyomást gyakorolni a szemben álló magánfelek, a hitelező bankok álláspontjával szemben azért, hogy kedvező bírói ítélet szülessen. Az ilyen célú tüntetéseket szerinte „általában is ki kell rekeszteni a politikai gyülekezés kategóriájából”.