A Brexit-vezér már vereségről beszél

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-

Nigel Farage, a kilépésért kampányoló legnagyobb brit politikai párt, a Ukip vezetője szerint úgy tűnik, hogy a maradáspártiak győztek a brit EU-tagságról rendezett csütörtöki népszavazáson.


"Rendkívüli népszavazási kampányon vagyunk túl, a részvétel kiugróan magas volt, és úgy tűnik, hogy a maradáspártiak egy hajszállal győzni fognak. A Ukip és én nem megyünk sehova, a párt csak egyre erősebb lesz a jövőben" - mondta Farage a SkyNewsnak. Ezt erősítik az utolsó közvélemény-kutatások is, amelyek az EU-ban maradásra leadott szavazatok többségét mutatták. A YouGov csütörtöki felmérése szerint a voksolók 52 százaléka ellenezte a Brexitet, míg 48 százalékuk mellette szavazhatott. Az eddigi információk szerint kiugróan magas lehetett a részvételi arány a népszavazáson.


A szavazóhelyiségek zárása után a kormányzó Konzervatív Párt 84 képviselője - köztük az összes kabinettag - nyílt levelet tett közzé David Cameron brit miniszterelnöknek címezve, kérve a kormányfőt, hogy a népszavazás kimenetelétől függetlenül maradjon tisztségében. Boris Johnson, London konzervatív párti előző polgármestere is aláírta a levelet, annak ellenére, hogy ő a kilépésért kampányoló tábor egyik frontembere volt. Cameron hivatalos álláspontja a kampányban az volt, hogy Nagy-Britanniának az EU-ban kell maradnia.