A Brexit újabb slágerígérete válik köddé

Fotó: Wiktor Dabkowski / Wiktor Dabkowski

-

A Brexit-népszavazással együtt előterjesztett, bevándorlókat elbíráló rendszert újra kell gondolni a kormányfő szerint.


Theresa May szerint nem a pontozásos elbírálási rendszer a legjobb megoldás z EU-tagállamokból Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás szabályozására. A brit miniszterelnök ezzel saját külügyminiszterének egyik fő népszavazási ígéretét kérdőjelezte meg, hiszen az EU-tagságról júniusban tartott népszavazáson aki a kilépésre voksolt, az egyúttal a pontrendszeren alapuló bevándorlási szabályozás ígéretét is elfogadta.

May ezzel kapcsolatban mondta, hogy a brit választók a bevándorlás szabályozására szavaztak, de erősen kérdéses, hogy a pontozásos módszer működőképesnek bizonyulna-e. „Sokan azt vallják, hogy a pontrendszer mindig megoldást kínál a bevándorlásra, de valójában nincs olyan egyedi módszer, amely önmagában kezelni tudná ezt a kérdést.”

A brit kormányfő szerint a lehetőségek teljes eszköztárát meg kell vizsgálni, mégpedig nemcsak abból a szempontból, hogy miképp lehetne ellenőrzés alá vonni a bevándorlást, hanem azt is, hogy milyen módon lehet felszámolni a bevándorlási szabályokkal szembeni visszaéléseket.


Együttműködést várnak az EU-tagállamokkal

A módszert Boris Johnson volt londoni polgármester, a Brexitet támogató kampánytábor volt frontembere, Theresa May kormányának jelenlegi külügyminisztere mutatta be június elején. Az elképzelés szerint Nagy-Britannia 2020-ra, a következő brit parlamenti választások idejére honosítaná meg az ausztráliai pontozásos rendszerhez hasonló bevándorlási mechanizmust, amely különböző kritériumok alapján bírálná el a letelepülési és munkavállalási kérelmeket az EU-tagállamokból érkezők esetében is.

A tervezett kritériumok között szerepelne az angol nyelv magas szintű ismeretének megkövetelése és annak előírása, hogy minden külföldi jelentkezőnek az adott munkakör betöltéséhez szükséges szakképesítése legyen. Visszamenőleg, a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-munkavállalókra ez a szabályozás nem vonatkozna.

Theresa May is aláhúzta több nyilatkozatában, hogy garantálni szeretné a már Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok jelenlegi jogi státusának változatlanságát. Ez csak abban az esetben nem lehetséges, ha a tagállamokban nem lenne meg ez a kölcsönösség, tehát ha a brit állampolgárok státusát nem garantálnák a fogadó országok.