A Brexit tárgyalásai kudarcba is fulladhatnak – figyelmeztetett Tusk

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

Az Európai Tanács elnöke rendezett kilépési folyamatot szeretne. Csak a kilépés után lehetne a jövőről tárgyalni Londonnal.


London nem tárgyalhat külön, és nem is köthet különalkukat az uniós tagállamokkal. Az EU egyként és egységesen fog fellépni a brit kilépéséről szóló tárgyalásokon – ez áll abban a tervezetben, amelyet Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke iránymutatásként készített. A szöveget szétküldte a tagállamok kormányainak. A dokumentum szerint


semmiről nincs megállapodás, amíg nincs mindenről megállapodás”,

vagyis nem lehet részenként megállapodni a kilépés feltételeiről.

Tusk tárgyalási iránymutatása az EU és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatáról azt írja: arról majd csak akkor lehet megállapodni, ha a kilépő ország már nem tagja az uniónak. A megállapodás előkészítése már a kiválási tárgyalások második szakaszában megkezdődhet, ha az első fázis megfelelően halad.


Nem lehetnek kiváltságai

Arra is fel kell készülni, hogy a kilépési tárgyalások kudarccal végződnek – írta Tusk a tagállamoknak. A 9 oldalas javaslat szerint a britek döntése a kilépésről bizonytalanságot kelt és zavarokat okozhat, főleg Nagy-Britanniában, de az EU többi országában is.

A szövegtervezet megerősíti az Európai Tanács korábbi döntését, hogy az EU szoros partnerségre törekszik, a megállapodásnak a jogok és kötelezettségek egyensúlyán kell alapulnia, nem lehet kimazsolázni az egységes piac egyes elemeit, és az Egyesült Királyság az unión kívül nem élvezheti ugyanazokat a kiváltságokat és jogokat, mint a tagok.


Rendezett folyamat

Az iránymutatás szerint a tárgyalások célja, hogy a kilépés folyamata rendezett legyen. Az első fázisban ki kell vezetni az Egyesült Királyságot az unióból, azokból a jogokból és kötelezettségekből, amelyek tagállamként vonatkoznak rá. Emellett a lehető legnagyobb bizonyosságot és átláthatóságot kell biztosítani az állampolgároknak, a vállalkozásoknak és minden érintettnek.

A második fázisban a kiválás utáni kapcsolatokról kezdenek tárgyalni. Erről Tusk javaslata azt írja: akkor köthetők átmeneti megállapodások részkérdésekben, ha az az unió érdekét szolgálja, s ezek csakis határozott időre szóló egyezségek lehetnek.

A tárgyalásokon kiemelten kezelik az Egyesült Királyságban és az EU-ban élő uniós és brit állampolgárok jogainak és jogállásának ügyét. Erre kikényszeríthető és nem diszkriminatív garanciákat kell alkotni. Tusk tervezete szerint az Egyesült Királyság kilépésével London elveszíti minden olyan egyezményből fakadó jogait és kötelezettségeit, amelyeket az EU kötött. Az ilyen nemzetközi megállapodások a jövőben csak az EU 27 tagjára vonatkoznak majd.