A Brexit miatt elhagyná Londont a második legnagyobb orosz bank

-

Ha nem derült ki, hogy az Egyesült Királyság a közös piac része maradhat, akkor már hónapokon belül elkezdenek csomagolni a nagybankok. Frankfurt máris a kivonulók fogadására készül.


Londonból más európai városba helyezi át befektetési banki központját a második legnagyobb orosz pénzintézet, a VTB Bank, ha Nagy-Britannia a Brexit miatt elveszíti szabad hozzáférését az egységes európai piachoz – mondta Herbert Moos, a VTB elnökhelyettese. Moos szerint nagy terveik voltak a VTB Capital több száz embert foglalkoztató londoni központjával, ám a Brexit miatt csökkentik kitettségüket, még ha nem is zárják le teljesen üzleti tevékenységüket a Cityben.

A lehetséges új helyszínek között Frankfurtot, Párizst és Bécset – a bank európai központjának helyszínét – említette. A végleges döntést még az év vége előtt meghozza az igazgatótanács.

A VTB az első nagybank, amely nyilvánosan is bejelentette, hogy elköltözik Londonból a Brexit miatt. Németországban már megindultak az egyeztetések a munkajogi törvények enyhítéséről, hogy Frankfurtot vonzóbbá tegyék a Londont elhagyó pénzügyi cégek számára. A londoni elemzőházak szerint a City pénzügyi szolgáltatási szektorának súlyos veszteségeket okozna a hard Brexit, azaz ha Nagy-Britannia kiszorulna az EU egységes belső piacáról, és a kétoldalú kereskedelem a Kereskedelmi Világszervezet szabályainak alapján folytatódna.

A nagybankok vezetői úgy vélik, már 2017 elején megkezdhetik kivonulásukat Londonból, ha nem tisztázódik, megmarad-e Nagy-Britannia hozzáférése az egységes belső piachoz.