A Brexit kezdetéről vitáznak a londoni parlamentben

Fotó: AFP / GLYN KIRK

-

A skótok 50 indítvánnyal várták a miniszterelnök dokumentumát.


A londoni alsóházban megkezdődött a Brexit elindításáról szóló tervezet vitája. A rövid, mindössze két bekezdésből álló tervezet szövege szerint Theresa May miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján értesítést küldhet Brüsszelnek arról, hogy az Egyesült Királyság ki akar lépni az Európai Unióból. Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – a kilépési folyamatot.

Az alsóház a héten és a jövő héten több vitanapot tart. Eközben két köztes szavazás is lesz a beterjesztett javaslatról, amely ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül, majd ismét az alsóház tárgyalja és tart róla végszavazást.

A parlamenti vita és szavazás nem szerepelt a kormány eredeti menetrendjében. May úgy vélte, hogy a cikkely aktiválása személyes döntési jogkörébe tartozik, és nem kell előzetes parlamenti jóváhagyás. A legfelsőbb bíróság azonban úgy döntött, hogy a brit parlament szuverén jogköre az EU-tagságot megszüntető folyamat elkezdésének előzetes jóváhagyása.

David Davis, a kilépési folyamat irányítására létrehozott minisztérium vezetője szerint a kormány indítványa nem arról szól, hogy az Egyesült Királyság elhagyja-e az Európai Uniót, csupán arról, hogy a parlament hatalmazza fel a kormányt egy már meghozott döntés végrehajtására. „Megkérdeztük az Egyesült Királyság népét, hogy


ki akar-e lépni az Európai Unióból, és a nép úgy döntött, hogy igen

– mondta Davis. A tavaly júniusi népszavazáson a résztvevők 51,9 százaléka a kilépésre voksolt.

A Brexit-folyamat irányításáért felelős miniszter szerint ezek után „a parlamentnek csak arról a nagyon egyszerű kérdésről” kell döntenie, hogy


megbízunk-e a népben, vagy sem.

Az alsóházi frakciók jelezték, hogy a jövő heti részletes vitán számos módosító indítványt nyújtanak be a tervezethez. A Skóciában kormányzó Nemzeti Párt (SNP) képviselőcsoportja 50 módosító indítványt készített elő. Ezek között szerepel egy olyan is, hogy az Egyesült Királyság „felülvizsgált feltételekkel” maradjon az EU tagja, ha az EU-val a kilépési tárgyalások végén létrejövő megállapodást az alsóház képviselői elutasítanák.

Skóciában a szavazók 62 százaléka a bennmaradásra voksolt a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson, és az SNP-kormány azóta többször is felvetette, hogy Skócia nem hagyja magát akarata ellenére „kirángatni” az Európai Unióból.