A brazilok kiütötték az argentinokat

Fotó: ANADOLU AGENCY / Leonardo Benassatto

-

A brazil labdarúgó-válogatott meggyőző teljesítményt nyújtva 3-0-ra nyert az argentin csapat ellen a 2018-as világbajnokság dél-amerikai selejtezőjének 11. fordulójában.


A selecao Belo Horizontéban aratott nagyszerű győzelmet, abban a stadionban, amelyben legutóbb a 2014-es vb elődöntőjében lépett pályára, és megsemmisítő, 7-1-es vereséget szenvedett a németektől. A csütörtöki párharc - melyre a magas jegyárak miatt a lehetséges 62 ezer helyett csak 53 ezren látogattak ki - sokkal jobban sikerült, a gólpasszt adó és 74. válogatottbeli fellépésén az 50. találatát megszerző Neymar vezérletével a hazai csapat komoly verést mért legnagyobb dél-amerikai ellenfelére. A Barcelona támadója 24 évesen már csak 27 gólra van Pelé nemzeti csúcsától. Elsőként Philippe Coutinho talált a kapuba Neymar passzából, a harmadikat pedig - már a második félidőben - Paulinho szerezte. Az ötszörös aranylabdás Lionel Messi, Neymar klubtársa nem villogott, és igaz ez az argentin csapat többi játékosára is. A brazilok ugyanakkor sorozatban az ötödik győzelmüket aratták, és látványos futballal szórakoztatták a közönséget csakúgy, mint Tite szövetségi kapitány nyári kinevezése óta gyakorlatilag minden mérkőzésükön.


A brazil és az argentin válogatott eddig 103-szor csapott össze, s 40 brazil győzelem mellett 37 argentin siker, valamint 26 döntetlen született, a gólkülönbség pedig 162-159. Az argentinok négy mérkőzés óta nyeretlenek a selejtezős sorozatban, emiatt a hatodik helyen állnak.

"Padlót fogtunk, de még versenyben vagyunk. Mi vagyunk a felelősek azért, hogy ilyen pocsék helyzetbe kerültünk" - vélekedett Messi, hozzátéve: "Nagyot kell változnia a játékunknak, hogy a kolumbiaiak ellen (kedden) nyerjünk. Egy pozitív eredmény megváltoztathatja a csapat dinamikáját".

Lényegesen jobb helyzetben van Uruguay válogatottja, amely Ecuador együttesének legyőzésével szorosan tapad az éllovas brazilokra.


Eredmények:

Brazília-Argentína 3-0 (2-0)
Uruguay-Ecuador 2-1 (2-1)
Kolumbia-Chile 0-0
Paraguay-Peru 1-4 (1-0)
Venezuela-Bolívia 5-0 (2-0)


Az állás: 1. Brazília 24 pont, 2. Uruguay 23, 3. Kolumbia 18, 4. Ecuador 17 (19-16), 5. Chile 17 (18-16), 6. Argentína 16, 7. Paraguay 15, 8. Peru 14, 9. Venezuela 5, 10. Bolívia 4

A dél-amerikai zónából négy csapat közvetlenül szerez jogot a világbajnoki részvételre, az ötödik helyezett pedig pótselejtezőt játszik az óceániai régió legjobbjával.