A botrány után újra lett elnöke a paralimpiai bizottságnak

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Szabó László kommunikációs szakembert választották meg elnöknek a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) hétfői rendkívüli tisztújító közgyűlésén.


Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (Fodisz) elnöki tisztségét látta el eddig. Most 33 szavazatot kapott, a másik jelölt, a Magyar Rögbi Szövetség által jelölt Koller Sándor három voksot kapott, öt szavazat érvénytelen volt.


Az elnöki poszt azután üresedett meg, hogy Gömöri Zsolt az őt érő támadások után, június 19-ei hatállyal benyújtotta lemondását, azóta Deutsch Tamás vezette a szervezetet ideiglenesen.


Szabó László


Szabó László megválasztása előtt pár percben ismertette ötpontos programját. Ebben az egyik legfontosabb teendőjének a paralimpiai bizottság iránti bizalom helyreállítását nevezte meg. Kiemelt támogatást ígért a riói paralimpiára készülőknek, fontosnak tartotta egy utánpótlás Paralimpiai Akadémia létrehozását, a budapesti paralimpia megrendezését, továbbá azt, hogy a fogyatékos sportolókat egyenjogúként kezeljék az ép sportolókkal.

A sportvezető bejelentette, az elnöki tisztet társadalmi munkában kívánja ellátni, de hozzátette: „egy főállású főtitkárra és/vagy sportigazgatóra szüksége van az MPB-nek”.

A közgyűlés előtt kisebb vihart okozott, hogy a Gömöri-ügyet kirobbantó Kovács Brigitta, az MPB néhány hónapja eltávolított gazdasági vezetője nem kapott mandátumot, pedig véleménye szerint a Vakok Világszervezetének kincstárnokaként ez a jog megillette volna őt. Amint az ülésen elhangzott, az MPB közgyűlésén alanyi jogon szavazhatnak azok, akik valamely nemzetközi szervezetben tisztséget töltenek be. A mandátumvizsgáló bizottság azért nem adott szavazati jogot Kovácsnak, mert ő már nem dolgozik az MPB-nél, amely annak idején delegálta őt a Vakok Világszervezetébe. Később a mandátumvizsgáló bizottság határozatát a közgyűlés is megerősítette.

Kovács Brigitta egy rögtönzött sajtótájékoztató keretében elmondta, hosszan beszélt az ügyről a Vakok Világszervezetének elnökével:


Az elnök arról tájékoztatott, hogy az MPB-nek joga van új személyt jelölnie kincstárnoknak, de mindaddig, amíg a helyemre nem kerül új ember, én vagyok a kincstárnok.

Kovács Brigitta emellett bíróságon támadja meg a hétfői közgyűlést és annak minden határozatát, mivel szerinte jogsértő volt, hogy megfosztották szavazati jogától és nem engedték be a közgyűlésre.


A paralimpiai bizottságban a botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól lakáshitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, a többi között vezetőinek indokolatlan utazásaival. Gömöri a vissza nem térítendő támogatást – amelyet Deutsch Tamás alelnök javaslatára szavazott meg neki az elnökség – törvényesnek nevezte, de május 12-én bejelentette, hogy visszafizette a felvett hárommillió forintot.