A bostoni merénylő „meg akarta büntetni Amerikát”

Fotó: Europress/AFP / Europress/AFP

-

Az életben maradt Dzsohar Carnajev és testvére a bostoni maraton célegyenesének felrobbantásakor „meg akarta büntetni Amerikát” – mondta az ügyész az esküdtszéknek.


A fiatalabbik testvér, Dzsohar Carnajev tárgyalása a végső szakaszába jutott, a ügyvédek és ügyészek az utolsó érveiket mondhatják el a 18 tagú zsűrinek.


Ha bűnösnek találja az esküdtszék a 21 éves férfit – aki ellen 30 pontban emeltek vádat –, akkor életfogytiglani börtönbüntetést kaphat, de ki is végezhetik.

Carnajev ügyvédei elismerik, hogy ügyfelük volt az egyik végrehajtója a robbantásoknak, ugyanakkor azzal védekeznek, hogy az egyre inkább radikális bátyja befolyásolta őt.

Az ügyészek pedig várhatóan a támadás brutalitását emelik majd ki.


A robbantások után a helyszín


A bíró, George O'Toole már elmondta az esküdtszék tagjainak a 30 különböző vádpontot, amivel a csecsen származású férfit vádolják, köztük a verseny alatti robbantást, vagy a rendőrtiszt meggyilkolását.

Három másik ember – köztük egy nyolc éves kisfiú – a verseny közbeni robbanásban vesztette el letét, amikor a Carnajev testvérek két kuktába rejtett bombaszerkezete felrobbant, és kiröpültek belőle a szögek, golyóscsapágyak és egyéb repeszek 2013 áprilisában.

További 260-an megsérültek, akikből sokak valamelyik végtagjukat is elvesztették.

Egy korábbi tárgyalás meglepő fordulata volt az, amikor Dzsohar Carnajev ügyvédei elismerték, hogy a most 21 éves férfi volt az egyik elkövetője a támadásnak, de hozzátették, hogy az egészet a bátyja, Tamerlan találta ki, aki a merénylet után négy nappal a rendőrökkel folytatott tűzharc közben halt meg. Az ügyvédek azt remélik, ezzel megmentik ügyfelük életét.

Az esküdtszék első körben csak azt dönti el, hogy bűnös-e, majd csak ezután következik az, hogy halálra ítélik-e a merénylőt.

A Boston Maraton résztvevői és nézői elleni merénylet a második legtöbb áldozattal járó terrortámadás volt az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11. után.