A bostoni merénylő másik iskolatársát is elítélték

-


Három és fél év börtönre ítélték pénteken a 2013-as bostoni maratoni futóversenyen elkövetett robbantások ügyében elindított nyomozás akadályozásáért a kazah Azamat Tazsajakovot, a merénylet miatt halálra ítélt Dzsohar Carnajev volt főiskolai diáktársát a massachusettsi városban.

Egy másik kazahot, Diasz Kadirbajevet kedden hat évre ítéltek a nyomozás akadályozásáért. Miként Kadirbajev, Tazsajakov is bocsánatot kért tettéért. Büntetésébe beleszámítják azt a két évet is, amelyet eddig a börtönben töltött, majd vissza fogják toloncolni Kazahsztánba.

A 2013. április 15-i bostoni kettős robbantásban hárman - köztük egy 8 éves kisfiú - életüket vesztették, 264-en pedig megsebesültek. A merényletet Dzsohar bátyjával, Tamerlan Carnajevvel követte el, aki később, a rendőrséggel vívott tűzharc során életét vesztette. Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet amerikai területen 2001. szeptember 11. óta elkövettek. A csecsen származású fivérek a robbantás után egy rendőrt is agyonlőttek.

A két kazah a vád szerint azzal akadályozta a nyomozást, hogy megpróbált a Carnajev kollégiumi szobájából elemelt tárgyi bizonyítékokat - egyebek között egy laptopot és egy kiürített petárdákat tartalmazó hátizsákot - megsemmisíteni, illetve elrejteni. A vezető szerepet Kadirbajev játszotta, de Tazsajakov egyetértésével cselekedett. Az ügyészek azt nem feltételezték, hogy előzetes tudomásuk lehetett a készülő merényletről.