A bőség zavara - finisben a jelöltállítás

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

-

Kilenc olyan választókerület van, ahol már most több mint 14 egyéni jelölt adta le ajánlóíveit a Nemzeti Választási iroda (NVI) szombat reggeli adatai szerint. A rekorder a VS.hu gyors adatelemzése szerint Balassagyarmat 20 jelölttel; egyikükről már elutasító döntés született.


Tény, hogy Balassagyarmaton még tízen várták szombaton reggel, hogy az ajánlásaikat hitelesítsék, így korántsem biztos, hogy ténylegesen ennyi induló lesz majd április hatodikán. A többi hasonló választókerület közül Heves 2-ben, Gyöngyösön várakoznak a legtöbben: 18 reményteljes jelölt közül 13. Itt indul a Jobbik elnöke, Vona Gábor is, de az ő jelölését már jóváhagyták. Nyilvántartásba vettek viszont 16 jelöltet a Baranya megyei Szigetváron és 14-et a nógrádi Salgótarjánban, valamint a Somogy megyei Barcson. 16 jelölt volt a budapesti XVIII. kerületben is – ez az, amelyről azt írták, hogy a választási bizottságba egyetlen ellenzék által javasolt tagot sem szavazott meg a fideszes többségű önkormányzat – de 11-et elutasítottak, így egyelőre a parlamenten kívüli pártok aspiránsai közül csak a szociáldemokraták jelöltjét vették nyilvántartásba. Valamennyi elutasító döntés tegnap és tegnapelőtt született. Egyéni képviselőjelöltek, 2014. 03. 01. 9:00 (Forrás: NVI) :
Körzet Jelöltek, akik leadták az ajánlóíveket Jóváhagyott indulók
Nógrád 2, Balassagyarmat 20 8
Baranya 4, Szigetvár 18 16
Heves 2, Gyöngyös 19 5
Nógrád 1, Salgótarján 19 14
Bp. 15, XVIII.ker 16 5
Bp. 16, XX.ker 15 9
Somogy 2, Barcs 14 14
Ha valahol sok induló lesz, az azt is jelenti, hogy az eredetileg háromtagú egyéni választókerületi választási bizottságba 1-1, az öttagú szavazatszámláló bizottságba pedig 2-2 tagot delegálhat minden jelöltet állító szervezet. Vagyis több mint húsztagú bizottságnak kell majd üléseznie és – lehetőleg minél nagyobb konszenzussal – döntést hoznia. Szombat reggelig 1065 egyéni választókerületi jelölt adta le ajánlásait az NVI adatai szerint. A Fidesz-KDNP-nek és az összefogásnak minden választókerületben van nyilvántartásba vett egyéni jelöltje, a Jobbiknál Sopronban vár még a döntésre a rockzenész-rendezvényszervező Gőbl Gábor, az LMP-nek pedig 63 indulója kapta meg a zöld jelzést. Ez a párt még mindig nem adott le mindenhol megfelelő számú ajánlást, szombat reggel 9 óráig 82 jelöltet jelentett be. Továbbra is csak két országos pártlistát hagytak jóvá jogerősen: a Fidesz-KDNP-ét és az összefogásét, döntésre vár még a Jobbiké és az LMP-é, amelyet tegnap nyújtottak be. A jóváhagyott nemzetiségi országos listák száma négyre nőtt, elfogadták a német, a lengyel, a ruszin és a szerb listát, döntésre vár a magyarországi románoké és az örményeké. A többi nemzetiség a szombat reggeli adatok szerint eddig még nem adott le listát.

Jóváhagyott jelöltek aránya a 106 körzetben

pártok_kör0301