A börtönből hozhatta radikális nézeteit az eltűnt imám

Fotó: MTI/AP / Oriol Duran

-

Az imám, aki valószínűleg radikalizálta a fiatalokat, a börtönben ismerkedett meg a madridi merénylet egyik elkövetőjével.


Más európai államokban is keresik a 22 éves Junesz Abujakubot, akit azzal gyanúsítanak, hogy csütörtökön Barcelonában furgonnal a gyalogosok közé hajtott – mondta a katalán belügyminiszter. Joaquim Form szerint Abujakub felelősségét még nem tudja megerősíteni, de ő egyike a 12 szökésben lévő iszlamista gyanúsítottnak.

Az El País fényképeket közölt arról, miként igyekezett elmenekülni a merénylet helyszínéről a sofőr. A három fényképen egy nyúlánk, napszemüveget viselő ember átvág a La Boqueria piacon.

Hétfőre virradóra a rendőrség újabb házkutatást tartott Ripoll város Sant Pere negyedében, ahol több gyanúsított is élt. A rendőrség két zsákot és egy dobozt vitt el az egyik lakásból.

Junesz nagynénje, Fatima Abujakub szerint unokaöccse 1999 körül érkezett Spanyolországba, egy évvel apja, Omar után. Az apa fűrészüzemben dolgozott előbb Spanyolországban, majd Franciaországban. A nagynéni nem érez rokonszenvet Junesz iránt, inkább a fiú hozzátartozóit sajnálja, akik írástudatlanok, még arabul és spanyolul sem beszélnek rendesen. Fatima szerint a ripolli imámnak, Esz-Szattinak tulajdonítható, hogy Junesz és társai radikalizálódtak.

Esz-Szatti két évet töltött börtönben kábítószer-csempészetért és 2012 januárjában szabadult. A börtönben különleges barátságot kötött az egyik elítélttel, akit 18 évi börtönre ítéltek, mert 2004-ben részt vett a 190 áldozatot követelő madridi terrortámadásokban.