A börtönben maradt Charles Manson tettestársa

-

A kormányzó szerint veszélyt jelentene a társadalomra. A börtönben mintaszerűen viselkedett.


Elutasította az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Leslie Van Houten, a hírhedt Charles Manson követőjének feltételes szabadlábra helyezési kérelmét Jerry Brown kaliforniai kormányzó. A 66 éves nőt egy különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért ítélték életfogytiglanra. Manson követőjeként Leslie Van Houten és társai Leno La Biancat és feleségét, Rosemaryt gyilkolták meg.

A feltételes szabadlábra helyezést vizsgáló fórum áprilisban azt javasolta: mivel a börtönben az elmúlt évtizedekben mindig mintaszerűen viselkedett, Van Houten megérdemli, hogy szabadon bocsássák. A demokrata kormányzó elismerte a nő példás magaviseletét és azt, hogy a gyilkosságok idején mindössze 19 éves volt, döntésében azt írta, "nem lehet eltekinteni a rendkívül brutális bűncselekményekben játszott szerepétől és attól, hogy képtelen volt megmagyarázni, miért vett részt tevőlegesen ilyen borzasztó erőszakban". Brown ezért úgy véli, Van Houten továbbra is veszélyt jelentene a társadalomra.

Múlt hónapban egy Van Houten szabadon bocsátását ellenző, 140 ezer aláírást tartalmazó petíciót juttattak el a kormányzóhoz a halálos áldozatok családtagjai és Jackie Lacey, Los Angeles kerületi ügyésze. Van Houten ügyvédje azt mondta, a kormányzóra nehezedő politikai nyomás miatt számított a kérvényt elutasító döntésre, mindenesetre fellebbezést nyújtanak be a határozat ellen.

A gyilkosságot 1969 nyarán követték el, alig pár nappal azután, hogy Manson és tettestársai Roman Polanski filmrendező Los Angeles-i villájában vérfürdőt rendeztek és lemészárolták a művész várandós feleségét, Sharon Tate színésznőt is. A La Bianca-házaspár megölésében Manson nem vett részt tevőlegesen, de jelen volt, és irányította a gyilkosokat. Van Houten szorította Rosemary La Bianca fejére a párnát, tettestársa pedig megkéselte az áldozatot. A halott asszonyba Van Houten még vagy tizenhatszor belevágta a kést. A gyilkosság után La Bianca mellkasára rávésték a "háború" szót.