A börtön falain belül számoltak le egy salvadori bűnbanda tagjaival

Fotó: AFP / Marvin RECINOS

-

Egy hírhedt salvadori bűnbanda tizennégy tagja, valamint börtönőrök és rendőrök haltak meg egy belső leszámolás során, az ország északi részében található börtönben.


Eugenio Chicas elnöki szóvivő elmondta, hogy egyes rabok eltűnését akkor vették észre, amikor azoknak vissza kellett volna térniük celláikba. A börtön őrei és a rendőrök holttesteikre a hulladéklerakóban bukkantak rá.


„A Barrio 18 elnevezésű banda tizennégy tagja belső leszámolásnak esett áldozatul" - tette hozzá. Az országban a Barrio 18 és a Mario Salvatrucha bűnszövetkezet számít a két legjelentősebbnek. A különböző bűnbandák létszáma pedig eléri a 72 ezret; kétszer annyian vannak, mint az ország fegyveres erői.


A 6,3 milliós lakosságú országban idén eddig több mint 3 ezer gyilkosság történt. Az orvos igazságügyi intézet adatai szerint augusztusban naponta 25 embert gyilkoltak meg, csupán a héten 220-at.

Július végén a különböző bűnözői csoportok fenyegetései és erőszakos cselekedetei miatt országos sztrájkot hirdettek a tömegközlekedési dolgozók. A járművezetők több mint száz útvonalon megtagadták a munkát, mert féltek a bandáktól, amelyek idén már 50 közlekedési dolgozót meggyilkoltak.