A Bőnyön meglőtt rendőrt fél órán át nem tudták kihozni a házból

Fotó: Forrás: kisalfold.hu - olvasói fotó

-

A Győrkösék házának átkutatásáról szóló határozatban szerepelt, hogy fegyver is lehet odabent, így indokolt lett volna a különleges eljárás. Mégsem szóltak a TEK-nek.


Múlt hét szerdán, reggel nyolc óra után riasztották a TEK-et Bőnyről, ahol a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója, Pálvölgyi Péter súlyos fejsérüléssel feküdt Győrkös István házában, de még élt – írja a hvg.hu. Nem tudni, hogy a lövöldözés pontosan mikor kezdődött, ám néhány perccel fél 9 után, vagyis szinte pontosan fél órával a jelzés után a TEK győri kihelyezett műveleti egységének tagjai már a helyszínen voltak. Győrkös ekkor már elbarikádozta magát a ház egyik részében, a sérült rendőrt pedig végül a TEK-esek hozták ki a lövöldözés helyszínéről.

A hvg.hu által is látott házkutatási határozatból kiderül, hogy a reggeli rendőri intézkedésnek nem csupán Győrkös volt a célpontja, és hogy többek között gépkarabély is lehetett a házban. Ez azt jelenti, hogy a helyszínen eleve a TEK-nek kellett volna eljárnia, erről egy kormányrendelet is egyértelműen fogalmaz.

A 295/2010. (XII. 22.) kormányrendelet (a terrorizmust elhárító szerv kijelöléséről és feladatai ellátásának részletes szabályairól) 3. paragrafus 2. cikkelyének b.) pontja így szól: „A TEK az Rtv. 7/E. § (1) bekezdés b) pontja alapján a rendvédelmi szervek részére kizárólagos hatáskörrel végzi (...) b) a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható fegyveres személyek előállítását (...).” Előre tervezett házkutatásról lévén szó, egyértelmű, hogy az NNI nyomozóinak a rendelet ezen pontja szerint kellett volna eljárniuk, és értesíteniük kellett volna a terrorelhárítást, mégsem tették. Még a helyszínen is lett volna lehetőség arra, hogy időben riasszák a TEK-et, Győrkös ugyanis először nem akarta beengedni a kiérkező rendőröket.


Fedezeti tűz nélkül

A lövöldözés után hiába volt a házban a sérült rendőrön kívül még hat ember (3 tűzszerész, 3 nyomozó, és legtöbbjüknél van szolgálati fegyver), a sérültet nem tudták kihozni. Hogy miért, arra a rendőrségi vizsgálat fog fényt deríteni. Mire a TEK műveleti egysége megérkezett, a helyszínen már több rendőr volt, mint a házkutatásra érkezett hét – valójában legalább kétszer annyi.

A lap szerint a bevetési eljárások szerint hasonló esetben bevett módszer, hogy fedezeti tűzzel megpróbálják visszaszorítani a fegyveres bűnözőt, a sebesültet pedig kihozzák a tűzvonalból, hogy ellátását meg lehessen kezdeni. Arra, hogy ez most miért nem történt meg, a rendőrségi vizsgálat fog választ adni.