A boltok piaccá nyilvánításának megakadályozására készül a Fidesz

-

A frakciószóvivő azt mondta, mindenkinek be kell tartani a vasárnapi zárva tartás szabályát. Az elmúlt hetekben egyre több boltos érte el, hogy a helyi jegyző piacnak nyilvánítsa üzletét, és így a hét utolsó napján is nyitva lehessen.


Tuzson Bence egy sajtótájékoztatón nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy egyes boltok piaccá nyilváníttatják magukat, hogy vasárnap is nyitva lehessenek. A fideszes képviselő kijelentette, hogy mindenkinek be kell tartania a szabályokat, az Országgyűlés nem véletlenül hozott törvényt a vasárnapi pihenőnapról. Ha valaki kiskapukat talál a jogszabályban, azt meg kell vizsgálni, és ha jogalkotásra van szükség, reagálni kell - közölte.


A Quaestor-kötvényesek hamarosan kezdődő kárrendezésével összefüggésben a Fidesz-frakció szóvivője sajnálatos ténynek nevezte, hogy egyes bankok az Alkotmánybírósághoz fordultak a csődbe ment brókerház, a Quaestor ügyfeleinek kártalanítása miatt, így ugyanis - mondta - a Quaestor-ügyben a kártalanítás két részletben valósul majd meg, az első körben ügyfelenként 6 millió forintig.

Annak érdekében, hogy az ezen összeg fölötti kártalanítások is minél gyorsabban megtörténhessek, a Fidesz arra kéri az Alkotmánybíróságot, mihamarabb hozza meg ezzel kapcsolatos döntését. A testülethez elsősorban azok a pénzintézetek, köztük az OTP fordultak, amelyeknek jelentős összeget kell befizetniük a Befektető-védelmi Alapba, hogy a több száz milliárd forintnyi összeg rendelkezésre álljon. Bár a bankok utóbb visszakaphatják ezt az összeget, de csak a felszámolási eljárás lezárulta után, ami több éven át is elhúzódhat.