A bolognai érsek csak feltételekkel teljesítené a pápa kívánságát

-

„Elkerülhetetlenül lassú és megfontolt lesz” a menekültek befogadása az olaszországi plébániákra – írta a többi között Carlo Caffarra a hozzá tartózó plébániáknak küldött körlevélben arról, hogy hogyan valósítsák meg Ferenc pápa felhívását.


Ferenc pápa szeptember 6-án arra szólította fel a katolikus egyházat, hogy a plébániák és más egyházi intézmények fogadjanak be egy-egy menekült családot. Azt is mondta, hogy az a templom, amely nem nyitja meg kapuit, nem nevezhető templomnak, hanem múzeumnak.


A bolognai egyházat 2003 óta vezető Caffarra érsek körlevelében azt írta, hogy a pápa kérésének megvalósításához „improvizáció” helyett „rendezett cselekvésre” van szükség – idézte a körlevelet a Corriere della Sera olasz napilap.
Az érsek szerint nem mindegyik plébániának áll módjában a rászorulókat befogadni, és ilyenkor „fájdalommal tudomásul kell venni” a befogadás lehetetlenségét.

Ezenkívül hangsúlyozta, hogy a plébániákon nem az éppen Olaszországba érkezett menekülteket kell elhelyezni, mert nekik először az olasz befogadóállomásokra kell menniük. A plébániáknak a már regisztrált és az adott plébános által már ismert bevándorlókat kell befogadni, egyéneket vagy családokat. Éppen ezért a bevándorlók egyházi befogadása „elkerülhetetlenül lassú és megfontolt lesz” – írta.

Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar (Cei) elnöke Ferenc pápa felhívását követően úgy nyilatkozott, hogy ha a több mint 27 ezer olaszországi plébánia mindegyike befogad egy bevándorló családot, több mint százezer embernek tudnak segíteni.