A bolgárok kiakadtak Szófia gyávaságán

Fotó: AFP / OZAN KOSE

-

Hatalmas felháborodást okozott Bulgáriában, hogy kiadták az országtól politikai menedékjogot kérő Abdullah Büyüköt Törökországnak. A törökök megint a „menekültkártyával” zsarolnak.


Noha két bolgár bíróság is kimondta még tavasszal, hogy Büyüköt nem lehet kiadni Törökországnak – ahonnan politikai menedékjogot kérve menekült –, mivel nem lehet garantálni, hogy tisztességes eljárásban lesz része hazájában, augusztus 10-én mégis átadták őt Ankarának – írja a BalkanInsight.com

„Ez az alku jelzi, hogy Bulgária és Törökország, e két alkotmányellenesen működő állam lényegében nem különbözik egymástól” – kommentálta a kiadatás hírét Diljana Giteva, a Jogászok az emberi jogokért civil szervezet helyi vezetője. Hozzátette: a török állampolgár kiadása jelzi, hogy „a bolgár kormány azt tesz, amit akar”, tekintet nélkül a független igazságszolgáltatásra.

Büyük még tavaly, vagyis jóval a július 15-i puccs előtt távozott Törökországból. Az egykori szoftverfejlesztőcég-tulajdonos nem csinált titkot abból, hogy támogatja Fethullah Gülen mozgalmát, saját bevallása szerint ezért a török hatalom nyíltan üldözte őt.

A bolgár ügyészség márciusban letartóztatta, majd kitoloncolását kérte a bíróságtól – azonban két testület is megtagadta ezt. A sikertelen puccskísérletet követően Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter kijelentette: „egy áruló van Bulgáriában”, és delegációt küld Szófiába Büyükért. Utóbb kiderült, Bulgáriát hivatalosan meg sem keresték kiadatási kérelemmel, a szófiai kormány belügyminisztériuma maga kezdeményezte Büyük kiadását arra hivatkozva, hogy nem rendelkezik a tartózkodáshoz szükséges dokumentumokkal.

A közvélemény már akkor úgy vélte: a bolgár kormány meghajolt Ankara nyomásgyakorlása előtt. Ezt támasztja alá Bojko Boriszov miniszterelnök nyilatkozata is, aki a menekültáradat Törökországból való megindulásának kockázatával indokolta a lépést. „Nem engedhetjük meg, hogy a menekülthullám elmossa Bulgáriát” – mondta a kormányfő, hozzátéve: „ezért kiemelkedően fontos hogy Bulgária jó kapcsolatokat ápoljon Törökországgal”.

A hétvégén a török média arról számolt be, hogy a bolgár hatóságok két másik személyt, a kurd PKK párt tagjait is átadták Ankarának.

Bolgár értelmiségiek tiltakoznak az ellen, hogy a törökök zsarolásra használják a menekültáradatot, a bolgár kormány pedig a hazai és az uniós jogot is lábbal tiporva hódol be Ankara akaratának.