A bolgár rendőrség is beszállt az embercsempészek elleni harcba

-

A gyanú szerint bolgár embercsempészek a felelősek a 71 ember életét követelő parndorfi tragédiáért, és lehetnek még mások is. Most a bolgár rendőrök együtt dolgoznak magyar kollégáikkal a szerb határon.


Közösen vadászott embercsempészekre a magyar és a bolgár rendőrség szombaton éjjel a szerb–magyar határon – adta hírül az Euronews hírcsatorna. A bolgár rendőrök azért szálltak be az akcióba az ausztriai menekülttragédia után, mert úgy tudják, hogy több bolgár bűnbanda is működik most a határ környékén.

Csütörtökön az ausztriai Parndorf közelében, az A4-es autópályán 71 menekült holttestére bukkantak, akiket az embercsempészek egy magyar ideiglenes rendszámmal ellátott teherautó rakterében zsúfoltak össze, ahol a menekültek vélhetően megfulladtak. A magyar rendőrök eddig négy bolgár és egy afgán férfit tartóztattak le, akiknek köze lehet a tragédiához. Egy magyar kamionsofőr látta is őket, amikor sorsára hagyták a teherautót.A Görögország felől érkező menekültek sok pénzt fizetnek azért, hogy elkerülhessék a magyarországi regisztrációt, és úgy jussanak Ausztriába vagy Németországba. Korábban részletesen írtunk arról, miért nem lehet a szabályok – az EU-s irányelv, illetve a magyar menekültügyi törvény – szerint továbbengedni a menedékkérőket, és miért kényszerülnek illegális utakra.