A Boko Haram csatlakozott az Iszlám Államhoz

Fotó: AFP / AFP

-

Egy hangfelvétel szerint az afrikai terrorszervezet hűségesküt tett az Iszlám Államnak.


A Boko Haram Twitter-oldalára került fel egy hangüzenet, amelyben a BBC szerint a terrorista szervezet vezetője, Abubakar Sekau beszél.


A Boko Haramot 2009-ben alapították Észak-Nigériában, az utóbbi egy évben hallani róla egyre többször; tagjai több száz lányt raboltak el, ma pedig azzal kerültek be a hírekbe, hogy a nigériai Maiduguriban öngyilkos merényleteket hajtottak végre. Sokáig csak Nigériában tevékenykedtek, mostanra azonban a szomszédos országokba is vezetnek támadásokat.

Az elmúlt időben sokan úgy gondolták, a Boko Haramnak inkább az al-Kaidával vannak kapcsolatai.

A szombaton posztolt hangüzenetben a Boko Haram vezetője azt mondja: „Bemutattuk a hűségünket a kalifának... hallgatni fogunk rá, és engedelmeskedni fogunk neki jó és rossz időben is.”

A főként Szíriában és Irakban tevékenykedő Iszlám Államnak egyre több dzsihadista tesz hűségesküt. Tavaly novemberben a szervezet vezetője, Abu-Bakr al-Bagdadi elfogadta a hűségét egyiptomi, líbiai, algériai, jemeni és Szaúd-arábiai dzsihadistáknak. Januárban afgán és pakisztáni fegyveresek nyilvánították ki, hogy ők az Iszlám Állam tartományai.