A Boko Haram csak idén 1100 iskolát rombolt le

Forrás: AFP

-

Összesen négy országban: Nigériában, Kamerunban, Csádban és Nigerben.


A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram – amely neve magyarul „a nyugati oktatás bűn” – hat éve folytat fegyveres harcot és 2015 elején jelentős területeket sikerült elfoglalnia három északkelet-nigériai szövetségi államban, illetve támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is. Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadseregnek sikerült visszaszorítania a lázadókat, és a frakciókra töredezett csoport az utóbbi időben a gerilla-hadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat.


Felkelésük 2009-es kezdete óta mintegy 17 ezer ember életébe került, a menekültek száma több mint 2,6 millió, köztük mintegy 2,2 millió a nigériai.
Toby Lanzer, az ENSZ Száhel-övezeti regionális koordinátora a menekültek kapcsán megjegyezte, hogy csak az északkelet-nigériai Maiduguri városban 1,6 millió ember keresett menedéket, amivel a város lakosságszáma 2,6 millió főre emelkedett.

Az európai migránsválságban jelenleg nem játszik jelentős szerepet a konfliktus, de a helyzet még változhat – figyelmeztetett az ENSZ koordinátor –, ha tovább fokozódna a térségben a szegénység és az erőszak.

Muhammadu Buhari, a május óta hatalmon lévő nigériai elnök tervei szerint a hadseregnek a felkelést az év végéig le kell vernie.