A BMW is hazudhatott a károsanyag-kibocsátásáról

Fotó: AFP / CHRISTOF STACHE

-

A Volkswagen után, úgy tűnik, egy másik márkáról is kiderült, hogy csalt a teszteken.


Nemcsak a Volkswagen érintett a károsanyag-kibocsátási botrányban, hanem a BMW is – tudta meg a német Auto Bild. Az International Council on Clean Transportation (ICCT) utcai tesztjén a BMW X3 xDrive 20d esetében is az európai kibocsátási szabvány (Euro 6) által előírt mérték 11-szeresét mérték. Ez még nagyobb mérték, mint amit az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) mért a Volkswagen Passatnál.

A BMW részvényeinek értéke a frankfurti tőzsdén egyből elkezdett zuhanni a hír hallatán, jelenleg a reggeli kezdéshez képest már csaknem 8 százalékkal érnek kevesebbet a papírok.


A BMW mai állása


Minden mérőszám azt sugallja, hogy ez nem egy VW-specifikus probléma

– mondta Peter Mock az ICCT-től. Az ICCT volt az a független szervezet, amely elindította a Volkswagennel kapcsolatos balhét. Ezután kezdett el vizsgálódni az EPA.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a BMW-nél ugyanúgy csaltak volna, mint a VW-nél. A cég egyik szóvivője tagadta, hogy az értékeket módosító berendezést használnának.

A világ harmadik nagy gyártója, a Daimler továbbra is tagadja, hogy őket is érintené a botrány, és hozzátették, ők minden szabályt betartanak.


Az Euro 6 szabvány, és hogy hány százalékkal lépik túl azt az adott kocsik


Mi is történt a Volkswagennel?

Pénteken az EPA közölte, hogy a Volkswagen több dízelüzemű modelljénél is csalt a teszteken, ugyanis az autókba egy olyan szoftver volt beépítve, amely érzékelte, ha tesztelik, és ilyenkor csökkentette az autó nitrogén-oxid-kibocsátását. A VW-nek volt olyan járműve, amelynek normál üzemmódban a károsanyag-kibocsátása akár a megengedett negyvenszerese is lehetett.


A botrány miatt szerdán le is mondott Martin Winterkorn, a VW vezérigazgatója, aki vasárnap még egy közleményben ismerte el a csalást. Később azt is közölték, 11 millió jármű érintett világszerte a botrányban. A Volkswagen-botrányról itt írtunk bővebben.

A Volkswagen hétfő óta 20 milliárd eurót veszített a frankfurti tőzsdén – írta a Bloomberg.


A BMW-vezér egy hete nyilvánosan rosszul lett, de nem ezért