A BM is elismerte, hogy rosszul írták meg a kémes törvényt

-

Azt azonban hangsúlyozták, nem akarták a sajtószabadságot megsérteni.


Nagy vihart kavart az a belügyminisztériumi törvényjavaslat, amely egyes olvasat szerint lehetőséget adott volna arra, hogy a titkosszolgálat emberei beüljenek szerkesztőségekbe. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerdán délután már magyarázkodott, hogy a „tartalomszolgáltatók” nem a médiát jelenti, de végül csütörtökön kihúzták a tervezetből a bírált részeket.

Forrásaink szerint az történhetett, hogy a törvényjavaslatot író jogász nem volt tisztában a „tartalomszolgáltató”, „hírközlési szolgáltató”, „telekommunikációs szolgáltató”, „médiaszolgáltató” kifejezések pontos tartalmával, és egyszerűen kaotikusan használta őket a módosító indítvány szövegezésekor, Pintér Sándor miniszter pedig nem ellenőrizte szavanként.

A Belügyminisztérium most azt közölte, a jövőben is a törvényes keretek között akarják tartani a titkosszolgálatok tevékenységét.


A titkosszolgálatok tevékenységét szabályozó jogszabálytervezeteket a korábbiaknál pontosabban és közérthetőbben kívánták megfogalmazni, a szakmai fogalmak "jogi leképezése" azonban nem minden esetben történt meg, ez vezethetett a félreértelmezésekhez.

A törvényjavaslat benyújtása előtt és a benyújtását követően folytatott ötpárti egyeztetéseken ezek a fogalmak kikristályosodtak, a közös munka eredményeként a kitűzött célt elérték - közölte a minisztérium.