A Blockupy rendőrökkel teli autót is felgyújtott Frankfurtban

Fotó: MTI/MTVA / Fredrik Von Erichsen

-

Az Európai Központi Bank új frankfurti székházának átadása ellen tüntetett a Blockupy nevű, globalizációkritikus szervezet. A tüntetés során 220 tüntető és rendőr sebesült meg, 7 rendőrautó kiégett, 19 embert vettek őrizetbe. A tüntetők számát 17-20 ezerre becsülték.


Összecsaptak a rendőrökkel szerdán Frankfurtban az Európai Központi Bank (EKB) elleni tüntetők. Az intézmény új székházának átadására szervezett demonstrációkon legalább 19 embert őrizetbe vettek.

Az euróövezeti válságkezelést, a kapitalizmust és a globalizációt kritizáló Blockupy nevű szervezet aktivistái és a rendőrök már kora reggel közelharcot folytattak a 185 méter magas felhőkarcoló körüli utcákban. A frankfurti rendőrség Twitter-oldala szerint a tüntetők egy olyan rendőrségi járművet is felgyújtottak, amelyekben rendőrök ültek.

A Blockupy-tüntetések biztosítására 6 ezer készenléti rendőrt vontak össze az EKB-székház közelébe. A helyi tévé szerdán nemigen volt olyan kereszteződés, ahol nem emelkedtek gumiabroncsokból, szemétgyűjtőkből, felborított autókból álló barikádok.

A rendőrség szerint több mint 220 tüntető és rendőr sebesült meg az összecsapásokban, 7 rendőrautó pedig kiégett, legalább 19 embert vettek őrizetbe. A Blockupy szerint a rendőrség könnygáz, vízágyú bevetésével lépett fel a tüntetőkkel szemben, és a rendőrök gumibottal ütötték a demonstrálókat.

Az utcai megmozdulások délután is folytatódtak, akkor már békésebben: a belvárosban több ezer ember részvételével indult tiltakozó menet. A demonstrálók számát a rendőrség 17 ezerre becsülte, a szervezők azonban több mint 20 ezer emberről beszéltek.

Hannah Eberle, a Blockupy szóvivője a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy azért tüntetnek az EKB ellen, mert az intézmény a pénzügyi szektor érdekeit az emberek érdekei fölé helyező, elhibázott válságkezelő politika egyik fő alakítója. "Az EKB emberek életével játszik", ezt mutatja például az öngyilkossági ráta emelkedése és a születésszám csökkenése Görögországban - mondta a szóvivő.

Az EKB új székházát 2010-ben kezdték építeni, a beruházásra eredetileg 850 millió eurót szántak, de nem sikerült betartani a tervet, így végül csaknem 1,2 milliárd eurót költöttek el.