A Blackberry után a Telegramot is betilthatják Ororszországban

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

-

Az orosz távközlési hatóság betiltással fenyegette meg a Telegramot. Az alkalmazás lényegét, a titkosítást szeretnék feloldani.


Betilthatják a Telegramot Oroszországban, ha nem adja ki a hatóságoknak a beszélgetések adatait - mondta Alekszandr Zsarov, az orosz távközlési hatóság vezetője.
Oroszországban három éve él az a törvény, ami szerint minden ilyen közösségi oldalt, blogot, vagy akár alkalmazást, amit több, mint háromezren használnak, nyilvántartásba kell venni az orosz távközlési hatóságnál. A Telegram viszont nem jegyeztette be magát információterjesztő vállalkozásként, pont azért, hogy megmaradjon az alkalmazás lényege: az üzenetek titkosítása.
Pavel Durov, a Telegram alapítója a VKontaktyén, a legnagyobb orosz közösségi oldalon válaszolt Zsarovnak. Elmondta, hogy ha betiltaná a Telegramot, akkor orosz tisztviselőknek a WhatsAppot és a Vibert kellene használnia, ami


az Egyesült Államok által ellenőrzött.

A tisztviselők beszélgetései érzékeny információkat is tartalmazhatnak, ezért is csodálkozik Durov, hogy pont az ő alkalmazását akarják betiltani. Azt is elmondta, hogy mikor a Telegramot készítette, elsősorban a felhasználók védelme volt a szeme előtt, ha pedig kiadná a rendőrségnek vagy a titkosszolgálatoknak a beszélgetéseket, az a


felhasználók adataival való kereskedéshez vezetne.

A Telegramot titkosított üzenetei miatt gyakran kötik össze a terrorizmussal. Világszerte 100 millióan használják, Oroszországban pedig hatmillió telefonra van letöltve. Szakértők szerint Durov nem fogja nyilvántartásba venni az alkalmazást, és már készül az esetleges betiltás megkerülésére.

A regisztrálás megtagadása miatt a Blackberry üzenetküldőjét már betiltották Oroszországban, a WeChat és az Imo pedig betiltása után úgy döntött, inkább mégis bejegyeztetik magukat a hatóságoknál, ezért újra működhetnek. A regisztráció azzal jár, hogy kérésre át kell adniuk az üzeneteket az orosz titkosszolgálatoknak.


Egyre kötöttebb a rendszer

Az orosz parlament alsóháza múlt héten első olvasatban elfogadott egy törvényjavaslatot, ami tiltja a névtelen Messengerezést az országban. Ez azt írja elő, hogy csak tisztázott személyazonossággal lehetne igénybe venni a chatszolgáltatásokat. Egy másik törvényjavaslaton is dolgoznak épp, ami a személyazonosság igazolásához kötné a SIM-kártya vásárlást.