A BKK felülvizsgálja jegyellenőrzési rendszerét

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A tévedésből rabosított utas esete után döntöttek így. Azt szeretnék, hogy a jegyellenőrzés folyamata rugalmasabbá váljon.


Vasárnap a 3-as metró Kálvin téri állomásán a jegyellenőrök egy utas bérletét hamisnak ítélték, ezért őt pótdíjjal büntették. A nő ismerőse a rendőrök segítségét kérte, akik a kapitányságra vitték az utast és az ellenőröket is.


Hozzátették: a BKK jelenlegi információi szerint az ellenőrök a hatályos szabályoknak megfelelően jártak el, azonban a helyzetre való tekintettel Dabóczi Kálmán, a központ vezérigazgatója levélben kér elnézést az érintett utastól, emellett egy éves bérletet kínált fel neki.

Az esetet tovább vizsgálják, a BKK pedig úgy döntött, áttekinti a jegyellenőrzéssel és pótdíjazással kapcsolatos szabályozást. Megvizsgálja annak lehetőségét, hogy ha a BKK jegyellenőrei olyan jeggyel vagy bérlettel találkoznak, amelynek külső jegyei alapján kétség merül fel annak valódiságát illetően, akkor csak a kifogásolt jegy vagy bérlet központi ellenőrzése után induljon el a pótdíjazási folyamat.

Jelezték, hogy a helyzetet a 2017-től fokozatosan kiépülő elektronikus jegy- és bérletrendszer oldja majd meg teljesen, mivel hordozható készülékekkel fogják ellenőrizni a jegyek és bérletek érvényességét.