A Bizottság elvárja a kvótarendelet betartását

Fotó: MTI/AP / Amel Emric

-

Ha az ellenkező tagállamok nem változtatnak álláspontjukon, heteken belül bíróságon lesz az ügy.


Alapvetően fontos, hogy a tagállamok – különösen Lengyelország, Magyarország, a Csehország valamint a kvótáikat még nem teljesítők – fokozzák erőfeszítéseiket az összes jogosult kérelmező áthelyezésére – mondta Dimitrisz Avramopulosz. A migrációs politikáért felelős biztos szerint az Európai Bizottság üdvözli az Európai Unió Bíróságának szerdai döntését, amelyben megerősítették az áthelyezésről szóló határozat érvényességét, és elutasította Magyarország és Szlovákia keresetét.

A tagállamok áthelyezési kötelezettsége nem szűnik meg, az áthelyezésről szóló tanácsi határozatokat a szeptember 26-áig Görögországba vagy Olaszországba érkező valamennyi jogosult személlyel kapcsolatban alkalmazni kell – mondta a biztos.

Ha egyes tagállamok nem változtatják meg álláspontjukat, akkor az ellenük indított kötelezettségszegési eljárás következő szakaszába léphet, heteken belül az uniós bíróság elé kerülhet az ügy – mondta Avramopulosz.


Németország is

Németország valamennyi európai partnertől elvárja, hogy betartsa az Európai Bíróság ítéletét – mondta a német külügyminiszter. Sigmar Gabriel szerint a bíróság végérvényesen tisztázta, hogy a menedékkérők elosztásának ügyében az európai szolidaritásról szóló döntés "nemcsak európai értékeinkkel, hanem az európai joggal is teljes mértékben összhangban van".

"Mindig is azt mondtam kelet-európai partnereinknek, hogy helyes, ha kétség esetén bíróság előtt tisztázzuk a kérdéseket", most azonban "elvárhatjuk, és el is várjuk, hogy valamennyi európai partner tartsa be az ítéletet, és további késlekedés nélkül hajtsa végre a döntést" a menedékkérők elosztásáról – mondta a külügyminiszter.

Az EU erejét a jog ereje adja, az uniós partnerek közötti megbízhatóság pedig nehéz döntéseknél is elengedhetetlen. Ez érvényes volt a múltban, most pedig az aktuális kihívások miatt még inkább érvényes – mondta a külügyminiszter, aki szerint "a szolidaritás nem egyirányú utca".

A magyar és a szlovák kormány 2015 decemberében fordult keresettel az Európai Bírósághoz a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó, kötelező mechanizmus miatt. A keresetet szerdán elutasította a luxembourgi székhelyű bírói testület.


Pozsony álláspontja változatlan

Szlovákia tiszteletben tartja az Európai Bíróság döntését, de a kormány nem változtat eddigi álláspontján, és tovább munkálkodik majd azon, hogy a szolidaritás ne a migránsok kényszerű befogadását jelentse – mondta Robert Fico. A miniszterelnök szerint a luxembourgi ítélet "nem hozott új minőséget" a kvóták megítélésébe, csak azt mutatta meg, hogy a bíróság másképpen látja azt a döntéshozatali mechanizmust, amelyet Szlovákia megtámadott.

A bírósági döntés semmit nem változtat a kormánynak a kvótákkal és a migránsokkal kapcsolatos politikai álláspontján. Szlovákia továbbra is elutasítja a kötelező kvóták rendszerét – mondta Fico. A bíróság döntése alapján a kötelező kvótákról hozott döntés érvényben marad, de szeptember 26-án lejár.

Miroslav Lajcák külügyminiszter azt mondta: a döntésből Szlovákia számára semmilyen szankció és semmilyen új kötelezettség nem keletkezik.

A belügyminiszter, Robert Kalinák azt mondta: az ítélet semmit sem változtatott azon a tényen, hogy a kötelező kvótákról hozott döntés helytelen volt, hiszen a tapasztalat megmutatta, hogy a rendszer működésképtelen, ellentétben a "határok kemény védelmével", amelyről bebizonyosodott, hogy helyes és a leghatékonyabb megoldás.

Fico a külső határok védelméhez nyújtott segítséget a szolidaritás és a segítség olyan reális formájának nevezte, amelyben Szlovákia kötelezettségein felül is hajlandó részt vállalni. A kormányfő azt mondta: Magyarország a határvédelemben jó munkát végzett, egy pillanatban a gazdasági migránsok megállításának kulcsországa volt.

"Orbán Viktor és kormánya megtette azt, ami tőle elvárt volt, megvédte a schengeni határt" – mondta Fico.