A bitcoin feltételezett feltalálójának házát kutatták át a rendőrök

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

Az ausztrál rendőrség házkutatást tartott szerdán Sydney-ben, annak az üzletembernek a házában és irodájában, akiről alig néhány órával korábban több honlap is azt állította, hogy feltehetően a bitcoin nevű virtuális deviza feltalálója – közölték hírügynökségekkel szemtanúk.


Az ausztrál szövetségi rendőrség azonban közölte, hogy a férfinál tartott házkutatás adóügyi nyomozás keretében folyik, nem pedig azzal kapcsolatos, amit a Wired és a Gizmodo lapok állítottak. A férfi házát elhagyó rendőrök és adóellenőrök nem voltak hajlandók válaszolni a tudósítók kérdéseire. A házban a hatóságok érkezésekor nem volt senki, a bejárati ajtót zárszerelő nyitotta ki.


Az ausztrál választási névjegyzék szerint a házban egy Craig Steven Wright nevű férfi lakik, aki a DeMorgan és a Panopticrypt Pty nevű cégek tulajdonosa. Wright cégeinek irodája Sydney egy másik részében van.

A Gizmodo valamivel korábban írta meg, hogy feltehetőleg Wright a bitcoin titokzatos feltalálója, a Wired pedig azt állította, hogy Wrightnak több száz millió dollár értékű bitcoinja van. „Vagy Wright találta fel a bitcoint, vagy bámulatos szemfényvesztő, aki ezt nagyon szeretné elhitetni velünk" - írta a Wired.

Maga Wright azt jegyezte be saját profiljába a Linkedin globális szakember-adatbázisban, hogy a DeMorgan alternatív fizetőeszközökre koncentráló ausztrál cég.


Wright udvara


A világon legismertebb virtuális devizát, a bitcoint 2008-ban alkotta meg Satoshi Nakamoto név alatt egy vagy több szerző, és publikálta azt nyílt forráskódú szoftverként 2009-ben.

Tavaly márciusban a japán származású amerikai Dorian Prentice Satoshi Nakamoto fizikus-rendszermérnök tagadta, hogy ő a bitcoin feltalálója. Ezt arra reagálva közölte, hogy a Newsweek amerikai magazin egy hosszú tudósításban az ő személyéhez kötötte a virtuális pénzt.

Ausztráliában évek óta vita övezi a virtuális deviza kezelését adózási szempontból. Az ausztrál adóhatóság tavaly decemberben úgy foglalt állást, hogy a bitcoint a tőkenyereség után fizetendő adó szempontjából vagyontárgynak, nem pedig fizetőeszköznek kell tekinteni. A nagyobb ausztrál bankok szeptemberben bejelentették, hogy a terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás elleni szigorúbb törvényekkel összhangban megszüntetik a bitcoin-kibocsátó cégek számláit. Ezzel 13 vállalkozás kényszerült feladni ilyen tevékenységét. Ennek hatására pedig az ausztrál cégek sorra elhagyják a bitcoin használatát a Reuters hírügynökség szerint.

Mivel a virtuális valuta esetében a fizetés nem egy központon keresztül zajlik, a már megtörtént tranzakciók visszafordítására nincs mód, szemben a hagyományos banki rendszerekkel, ahol csalás gyanúja vagy egyéb okokból a bankok és más pénzintézetek visszavonhatják a korábban jóváhagyott kifizetést.