A bírságtól sem hátrálnak az ellenálló „norvég civilek”

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Getty Images/iStockphoto

-

Hiába a Kehi újabb levele és az abban meglebegtetett félmilliós bírság vagy adószám-felfüggesztés, a négy ellenálló civil szervezet továbbra sem adja át a kért dokumentumokat – tudta meg a VS.hu.


A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) még június közepén indított vizsgálatot 58 civil szervezetnél, amely támogatást nyert a Norvég Civil Alaptól. A Kehi a támogatási projekt teljes dokumentációjának átadására szólította fel az érintetteket. Az 58 szervezetből négy jelezte, hogy nem működik együtt a Kehivel, jogtalannnak tartja a vizsgálatot és nem ad át semmilyen dokumentumot, hanem a szerintük nyilvánosakat közzéteszik az interneten. A négy szervezet a következő:

  • Asimov Alapítvány (Átlátszó.hu)
  • Krétakör Alapítvány
  • Szivárvány Misszió Alapítvány (Budapest Pride)
  • Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)


Ez a négy a héten újabb levelet kapott a Kehitől, amely újabb adatok átadására szólított fel, és erre szoros határidőt is szabott: most pénteket. A levél szerint ellenkező esetben akár félmillió forintos eljárási bírságot is kaphatnak a szervezetek, vagy felfüggeszthetik az adószámukat, mint ahogyan azt először a VS.hu itt részletesen is megírta.


A civilek nem hátrálnak

A VS.hu elérte mind a négy civil szervezetet, amely továbbra is egységesen vitatja az ellenőrzés jogszerűségét és kifogásolja, hogy a Kehi nem adott választ aggályaikra, amelyeket az előző levélre válaszul jeleztek. Emellett mindegyik jelezte, hogy nem változtat álláspontján. Az Asimov és a TASZ jelezte, hogy írásban válaszol a Kehinek, de továbbra sem ad át dokumentumokat, legfeljebb az internetre töltik azokat fel. Az Asimovtól Bodoky Tamás azt is közölte, hogy tőlük a Kehi olyan személyes adatokat is kért – például önkénteseik listáját –, amelyek átadása szerintük veszélyezteti a működésüket. Bodoky jelezte: ha esetleg bírságot szabnak ki rájuk, akkor azt befizetik, de jogi úton meg fogják támadni a döntést és visszaperelik a pénzt. Ugyanezt mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ igazgatója is.


A Norvég Alap és a nagykövetség saját eszközeivel küzd

Megkerestük a magyarországi norvég nagykövetséget és a Norvég Alap brüsszeli finanszírozási irodáját is (FMO), hogy adott esetben tudnak-e segíteni a megbírságolt civil szervezeteknek. Az FMO ugyanis korábban azt kérte a hazai civil alapokat kezelő Ökotárs Alapítvány vezette konzorciumtól, hogy ne működjön együtt a Kehivel. Az FMO válasza szerint a magyar államnak továbbra sincs jogalapja ellenőrizni az alap felhasználását. A nagykövetségről szintén a korábbi álláspontot erősítették meg. Eszerint az alapot finanszírozó országok (Norvégia, Izland, Liechtenstein) addig nem indítják újra a korábban felfüggesztett támogatásokat, sőt addig tárgyalóasztalhoz sem ülnek újra a kormánnyal, amíg az fel nem függeszti a Kehi vizsgálatát. A jogi háttérről bővebben itt olvashat.