A bíróság szerint nem Gaudi-Nagy miatt köpték le a politikust

-

Nem lehetett megállapítani, hogy minősített garázdaságról lett volna szó, az esemény már nem a rendezvény helyszínén történt.


Bűncselekmény hiányában, jogerősen felmentette a bíróság Gaudi-Nagy Tamást. Azzal vádolta az ügyészség, hogy felbujtója volt a Pásztor István elleni inzultusnak. A vajdasági politikust a Parlamentnél, a Kossuth téren köpték le 2014 májusában. A Fővárosi Törvényszék ezzel helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletét.

A vád szerint a volt országgyűlési képviselő 2014. május 6-án bejelentett demonstrációt szervezett a magyar föld megvédéséért a budapesti Kossuth Lajos térre. Az ügyészség szerint „a rendezvényen a 12 óra körül felszólaló szónok beszédével lincselésbe hajló hangulatot keltett a tömegben”. Gaudi-Nagy felfigyelt az Országgyűlés alakuló üléséről távozó Pásztorra, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökére. Gaudi-Nagy kivette a szónok kezéből a mikrofont, és rendkívüli hírként, fokozódó hangerővel a Délvidék kiemelkedő árulójának és a megtévesztett délvidéki magyarok szavazatait szállító megélhetési politikusnak nevezte Pásztort. Rá is mutatott, felhívva a figyelmet a tér másik végén haladó politikusra.

Az ügyészség szerint a VMSZ elnökével szemben ellenséges, a testi épségét fenyegető hangulat alakult ki, és közben egy ismeretlen nő elállta Pásztor útját. Gaudi-Nagy a rendezvény résztvevőit rábírta, hogy csatlakozzanak az ismeretlen nőhöz. A csoportosulás megállította a politikust, fenyegették, trágár szavakkal illették, majd többen is megpróbálták megragadni.


Adós maradt a bizonyítással

Az elsőfokú bíróság ugyanakkor azt mondta ki tavaly szeptemberben, hogy az ügyészség adós maradt a bizonyítással, a tanúk – köztük rendőrök – épp a váddal ellentétes vallomásokat tettek. A bíróság sem a lincshangulatot nem állapította meg, sem azt, hogy Gaudi-Nagy felbujtó lett volna.

Az elsőfokú ítélet szerint azt sem lehetett megállapítani, hogy minősített garázdaságról lett volna szó, az esemény már nem a rendezvény helyszínén történt. A csoportos minősítés pedig azért nem állt meg, mert a helyszínen tartózkodók közül többen éppen azt próbálták megakadályozni, hogy a politikus közelébe elsőként érő, árpádsávos kendőt viselő, máig ismeretlen nő akár csak hozzá tudjon érni Pásztorhoz.

Az elsőrendű vádlottat első fokon közérdekű munkára ítélték garázdaság vétsége miatt, mert leköpte a VMSZ elnökét.

Gaudi-Nagy azt mondta: örömteli, hogy „egyre több bíró van, aki képes és kész a törvényességnek és az igazságosságnak egyszerre érvényt szerezni”. Másrészt szerinte „gyalázatos”, hogy a rendőrség és az ügyészség miatt egyáltalán idáig eljutott ez a „koncepciós” eljárás.