A bíróság szerint mulasztás okozta a vörösiszap-katasztrófát

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-


Sajtótájékoztatót tartott a Veszprémi Törvényszék azt követően, hogy a bíróság csütörtökön első fokon felmentette a vörösiszap-katasztrófa vádlottjait. Erről az MTI számolt be. Az ítéletet többek között a Fidesz is nehezményezte.

A büntető kollégium vezetője, Varga Gábor azt mondta: bíróság soha nem állította, hogy "a vörösiszap-katasztrófa egy természeti katasztrófa lett volna”. Az ezt állító tudósítások pontatlanok.

Kijelentette: a szakértői bizonyítás a katasztrófa okaként "altalaj eredetű stabilitásvesztést" határozott meg, emiatt ment tönkre a töltés. Ennek okai a bíróság szerint egyértelműen a 10-es kazetta tervezése, kivitelezése során felmerült hibák, mulasztások voltak.

Szerinte a bíróság azért nem nevezett meg az ügyben más, konkrét felelőst, mert "egy büntetőügyben a bíróság csak és kizárólag azoknak a büntetőjogi felelősségéről dönthet, akivel szemben az ügyész vádat emel. Más felelősök megnevezésére - mint mondta - külön eljárásban történhet meg.

A csütörtöki ítélet nem szólt másról, mint arról, hogy az a tizenöt ember, akit az ügyészség megvádolt, nem tehető felelőssé a katasztrófa előidézéséért, a következmények elhárításáért vagy az elhárítás akadályozásáért - mondta.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófában tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Az ügyben 15 ember - a cég vezetői és több alkalmazottja - ellen emeltek vádat, valamint számos polgári per is indult.

A Veszprémi Törvényszék csütörtökön első fokon felmentette a vádlottakat a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, illetve a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének vádja alól.

Az ügyészség bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen, a tárgyalás másodfokon a Győri Ítélőtáblán folytatódik.