A bíróság sem adja áldását a vasárnapi munkára

Nem kötelezhetők munkára a keresztények vasárnap a londoni fellebbviteli bíróság szerint.


A londoni fellebbviteli bíróság elismerte a keresztények jogát arra, hogy vasárnap pihenőnapot tartsanak – írta a Christian Today brit keresztény hírportál. Londonban Celestina Mba szociális munkás fordult bírósághoz amiatt, hogy elbocsátották a munkahelyéről, miután vallási okokra hivatkozva nem akarta vállalni a vasárnapi szolgálatot. A munkaügyi bíróság korábban visszautasította a nő keresetét azzal az indokkal, hogy nem minden keresztény tartja pihenőnapnak a vasárnapot, így ez nem tekinthető a vallás alapvető elemének. Annak ellenére sem, hogy a tízparancsolatnak is része, a harmadik parancsolat így hangzik: „Az Úr napját szenteld meg”. A fellebbviteli bíróság azonban Celestina Mbának adott igazat és elismerte, hogy a vasárnapot több millió keresztény a pihenés napjának tartja, és ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni. A bíróság egyúttal kimondta, hogy a munkáltatóknak meg kell találniuk az egyensúlyt az üzleti érdekeik és az alkalmazottaik vallási szokásai között. A londoni keresztény jogi központ vezetője, Andrea Minichiello Williams üdvözölte a döntést, kijelentve: a bíróságok végre kezdik jobban megérteni, hogy mit jelent kereszténynek lenni.


Mi a helyzet itthon?

A Kúria a vásárlói szokások megváltozására hivatkozva novemberben kimondta, hogy a plázák üzleteinek dolgozói már nem feltétlenül jogosultak 50 százaléknyi bérpótlékra a vasárnapi munka után. A szakszervezetek felháborodásukat fejezték ki a döntéssel kapcsolatban, az LMP pedig törvénymódosítást kezdeményezett az Országgyűlésben, hogy megmaradjon a bevásárlóközpontokban dolgozók vasárnapi bérpótléka. A KDNP pedig küzd a szabad vasárnapért: egyik parlamenti képviselője, Stágel Bence 2011-ben azt mondta, hogy „a vasárnap szabaddá tételével a hét többi napján arányosan eloszlik majd a vásárlásra szánt idő”. 2012-ben a párt másik képviselője, Pálffy István pedig így nyilatkozott: a szabályozás, illetve a vasárnapi nyitva tartás megítélése folyamatosan alakulni fog, a KDNP pedig továbbra is dolgozik és harcos ez ügyben.

„Nem csinálok mást, csak eszem és alszom. Eszem és alszom. Eszem és alszom. Kell, hogy legyen valami más is egy macska életében. De remélem nincs.”