A bevándorlás korlátozási a konzervatívok választási ígérete

Fotó: AFP / LEON NEAL

-

Theresa May szerint a kilépés után London nem érvényesítené a szabad mozgás alapelvét.


A bevándorlás szabályozásának szigorítása is szerepel a kormányzó brit Konzervatív Párt programjában. A három hét múlva esedékes előrehozott parlamenti választásokra kidolgozott program címe "Forward, Together" (Előre, együtt).

A kormány – ha a Konzervatív Párt megnyeri a június 8-ai választásokat – a jelenlegi ezer fontról kétezer fontra (csaknem 750 ezer forintra) emeli azt a járulékot, amelyet a brit vállalatoknak kell fizetniük az EU-n kívülről toborzott, szakképesítést igénylő állásokban foglalkoztatott minden egyes munkavállaló után. Az összeget a brit munkavállalók szakképzésének fejlesztésére fordítják.

Theresa May miniszterelnök szerint a program egyértelművé teszi, hogy a brit tagság megszűnése után az Európai Unióból érkező munkavállalók bevándorlásának szabályozása is szigorodik. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az unión belüli szabad mozgás alapelvét a kilépés után Nagy-Britannia nem érvényesíti.

May korábban is többször utalt arra, hogy a bevándorlási szabályok szigorítása várható. A kormányfő szerint az EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt, és a bevándorlás számszerű szabályozását kívánják.

May célja, hogy a kétszázezret meghaladó jelenlegi szintről "néhány tízezer főre" csökkenjen az évenkénti nettó bevándorlást, bár ezt a tervet a Konzervatív Párton belül is többen megvalósíthatatlannak tartják.

A Munkáspárt választási programjában a bevándorlás "ésszerű szabályozását" helyezte kilátásba, de közölte, hogy nem tesz hamis ígéreteket a korlátozásra, és kormányra kerülése esetén garanciát vállalna a Nagy-Britanniában élő összes külföldi EU-polgár minden jogosultságának megőrzésére.