A betegeket is várja a közmunka

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

A cél a teljes foglalkoztatás megvalósítása. A tervek szerint januártól országos lesz a program.


Azok nagy részét is munkára fogják, akik mentális, egészségi vagy szociális problémáik miatt eddig nem voltak alkalmasak közmunkásnak. Az érintetteknek havi bruttó 41 ezer forintot fizetnek. Négy megyében már el is indult a kísérleti program, és a tervek szerint januártól országossá válik a speciális közfoglalkoztatás. Célkeresztjében az a 132 ezer ember áll, akiknek a munkaügyi szervek több mint egy éve sikertelenül próbálnak állást szerezni - írja a Magyar Nemzet.

Tájékoztatójában a Belügyminisztérium az írja, hogy az intézkedés hátterében a teljes foglalkoztatás megvalósítása áll. Ennek érdekében a jelenleg a közfoglalkoztatásba is nehezen bevonható személyek foglalkoztatását és foglalkoztathatóságát kívánják fejleszteni úgy, hogy számukra a munka mellett munkaerő-piaci, szociális és egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak.

A mentális, szociális vagy egészségi okból foglalkoztatásba nehezen bevonható álláskeresőknek a speciális közfoglalkoztatási programba közvetítésük után foglalkozás-egészségügyi szakvizsgálaton kell részt venniük. Ha a szakvizsgálat következtében az álláskereső „alkalmas” minősítést kap, bekerül a programba. Akit azonban alkalmatlannak minősítenek, azt a háziorvoshoz irányítják a megfelelő egészségügyi szakellátás igénybevétele, illetve a rehabilitálhatóság felülvizsgálata érdekében.

Azt, hogy kinek milyen szociális szolgáltatásra van szüksége, szociális diagnózis keretében határozzák meg. Ezek elsősorban a család- és gyermekjóléti szolgálatok és a központok által nyújtott segítséget, illetve pszichiátriai és szenvedélybetegeknek kezelést kínáló nappali, valamint közösségi ellátásokat jelentik - írja a lap.