A bérminimum emelésének felével nőnek a bérek

-

A GKI szerint jövőre átlagosan 7-8 százalékkal emelkednek a bérek.


Átlagosan 7,7 százalékos béremelést terveznek a vállalkozások 2017-ben, ami létszámmal súlyozva 8 százalékra emelkedik – derül ki a GKI felméréséből. Mivel jövőre a minimálbér és a garantált bérminimum is jelentősen nő (25, illetve 15 százalékkal), az e feletti jövedelemkategóriákban is követni kell valamelyest az emelés mértékét. Idén az első kilenc hónapban a nettó keresetek 7,1 százalékkal bővültek, vagyis a várakozások szerint alig fog gyorsulni a béremelkedés.
A legmagasabb béremelést a 250 fő fölötti vállalatok tervezik, átlagosan 11 százalékkal emelnék a béreket. Ez annak is köszönhető, hogy jellemzően a nagyfoglalkoztatóknál a legalacsonyabbak a bérek, itt dolgozik a legtöbb minimálbéres, ráadásul a minimálbérhez közel lévő jövedelmet nagyobb mértékben illik emelni az arányosság megtartása érdekében. Kiemelkedő még a 21–50 főt foglalkoztatók köre, ahol átlagosan 8 százalékos emelést prognosztizáltak. A többi méretkategóriában 6,6–7 százalék közötti növekedést valószínűsítettek a válaszadó cégek.


Nem mindenhol könnyű a béremelés (illusztráció)


Tekintettel arra, hogy a fogyasztói árindex jövőre 2 százalék körül alakul majd várhatóan, a nettó béremelkedés – a vállalati tervek megvalósulása esetén – 7,5 százalék közelében lesz reálértéken, ami az idén várható 7 százalékhoz hasonló nagyságrend. Az ágazatok szerint átlagon felül emelik várhatóan a béreket a könnyű- (8,7 százalék) és fémiparban (7,9 százalék), továbbá a kereskedelemben (8,3 százalék). A legkevésbé az élelmiszeripar cégei tudnak bért emelni (6,3 százalék).
A minimálbérek emelése önmagában 4,5 százalékkal emeli meg az átlagbért. Tekintettel a vállalati béremelési szándékokra, ez azt jelenti, hogy a nem minimálbéres kategóriákban a béremelés mértéke 6 százalék körül alakulhat. Mivel a közszféra béreire nincs közvetlen hatása a minimálbérek emelésének, ezért ott a bérek 9-10 százalékkal emelkednek, a más bejelentett béremelések és az áthúzódó hatások miatt.