A berlini merénylet miatt készültségben van a londoni rendőrség is

Fotó: Getty Images / Cameron Spencer

-

Áttekintik a brit karácsonyi és újévi rendezvények biztonsági felügyeletét. A Scotland Yard terrorelhárítási hatásköre az egész országra kiterjed.


Az ankarai és a berlini merényletek után a Scotland Yard áttekinti a nagy-britanniai nyilvános rendezvények biztonsági terveit a karácsonyi és az újévi időszakban. A londoni rendőrség terrorelhárítási hatásköre az egész országra kiterjed, és részletes tervei vannak a rendezvényeknek a biztosítására. A Scotland Yard közleménye szerint Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, ami súlyos terrorfenyegetettséget jelent.

A brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen. Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe azért, mert az Iszlám Állam közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.


Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van: a kritikus szintet akkor rendelik el, ha a kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.


A Scotland Yard szerint a védelmi tervek számos veszélyforrásra kiterjednek, beleértve a nagyméretű járművekkel megkísérelt esetleges támadásokat is.


Ellenőrzött tűzijáték

Külföldi merényletek után a londoni rendőrség elővigyázatosságból rendszerint áttekinti biztosítási terveit, és „a szörnyű berlini és ankarai incidensek után” is ezt teszi – áll a Scotland Yard közleményében.

Londonban a Hyde Parkban, illetve a Temze déli partján emelkedő kulturális központ, a South Bank Centre környékén vannak hatalmas karácsonyi piacok, amelyeket naponta tízezrek látogatnak. Az elmúlt években hagyománnyá vált az is, hogy az újévet látványos tűzijáték köszönti a Temze partján, de ezt a rendezvényt néhány éve már csak előre megváltott, névre szóló belépőjeggyel lehet látogatni, és a kordonokkal elhatárolt terület beléptetési pontjain biztonsági ellenőrzés is van.


Példátlan veszély

Alex Younger, a brit hírszerzés főnöke a minap példátlannak nevezte a Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszélyt. Részletek ismertetése nélkül azt mondta: a brit hírszerző és biztonsági szolgálatok 2013 közepe óta 12 terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg.

Younger szerint a terrorveszély jelentős része Szíria és Irak „kormányozhatatlan” térségeiből ered, ezért Nagy-Britannia és a Nyugat egészen a szíriai polgárháború befejeződéséig nem tudhatja magát biztonságban.