A berlini áldozatokért és Magyarországért imádkoztak Lengyelországban

Fotó: MTI/EPA/DPA / BRITTA PEDERSEN

-

A kormánypárt színe java és a magyar nagykövet együtt ájtatoskodott Częstochowában.


Lengyelország legismertebb zarándokhelyén, Częstochowában imádkoztak kedd este a lengyel politikai vezetők a berlini merénylet áldozataiért és a varsói parlamenti viszály rendezéséért. Az ájtatosságon Magyarországért is mondtak külön fohászt.

A Fekete Madonna kegyképe előtt megtartott szertartáson többek között Beata Szydło lengyel kormányfő, Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság elnöke és Marek Kuchciński házelnök vett részt, illetve jelen volt a belügyi és a nemzetvédelmi tárca vezetője is.

A lengyel politikai vezetőkkel együtt Gyurcsík Iván varsói magyar nagykövet is imádkozott, az ájtatosságot vezető pálos atyák külön fohászt mondtak a magyar nemzetért.

Wacław Tomasz Depo częstochowai érsek Lengyelország biztonságos jövőjéért imádkozott. Arról beszélt, hogy még egy lengyel életét oltotta ki egy terrorista, ezúttal Berlinben. Ezzel a hétfő esti berlini gázolásos merényletben megölt lengyel kamionsofőrre, valamint a márciusi brüsszeli és a júliusi reutlingeni támadások lengyel áldozataira utalt.

Az érsek azért is mondott imát, hogy csillapodjanak a múlt pénteken fellobbant lengyel belpolitikai viszályok. A közéletben szükséges a véleménycsere, a vita, de ennek célja nem a veszekedés, a gyűlöletbeszéd, az ellenfél legyőzése – hangsúlyozta.

A varsói szejmben péntek óta ülősztrájkot folytatnak az ellenzéki képviselők, a hét végén támogatásukra országszerte tartottak rokonszenvtüntetéseket. Varsóban viszont a kormányt támogató demonstrációk is voltak. A legnagyobb lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás kilátásba helyezte: szükség esetén tömeges tüntetéseket szervez a demokratikusan megválasztott kormány támogatására.

Az utóbbi napokban több egyházi méltóság is a belpolitikai konfliktus békés rendezésére szólított. Marek Jędraszewski krakkói érsek kedden úgy fogalmazott: bölcs kompromisszum megkötésére van szükség.