A bennmaradás a célunk a dél-koreai hoki világbajnokságon

Fotó: MTI/Földi Imre / MTI/Földi Imre

-

HÁTTÉR

A magyar hokiválogatott minden idők legkeményebb divizió I-es világbajnokságára utazott el hétfőn. Tokajiék a közelmúltban háromszor is csak egyetlen apró lépésre voltak a a feljutástól, de úgy tűnik, a szövetségi kapitány nem terelni akart, amikor az első két hely helyett a bennmaradást jelölte meg célként Dél-Koreában. A VS Tokaji Viktor csapatkapitány és Spiller István hokiszakértő monológjaival hangolt a vasárnap rajtoló vb-re.


A szlovénokkal, osztrákokkal, ukránokkal, japánokkal és a házigazda koreaiakkal megterhelt Divízió I/A csoportról, ahol Rich Chernomaz némi meglepetésre a kiesés elkerülését várja el a csapatától. Spiller István (az MTI munkatársa, a Sport TV szakkommentátora): Ez lehet minden idők legnehezebb tornája, ami nem A-csoport, tehát nem lózung a kapitánytól a nyilatkozata. Nincs lyukas csapat, mert amit annak tartanál, otthon játszik, olimpiára készül, hatalmas pénzeket öl a hokiba, és tavaly vert el minket saját közönségünk előtt a vb-n. Pusztán az elmúlt évek vb-eredményei alapján a szlovén-osztrák-magyar trió küzdene a három feljutó helyért, de itt most mindenki veszélyes lesz mindenkire. Az ukránok nem szeretnének megragadni a második vonalban, és ezért honosítanak, illetve mindenféle fegyvert bevetnek a fejlődésért, és két vb-pofonunk miatt is vissza akarnak majd vágni. A számunkra kellemetlen stílusú japánok szintén adósság törlesztésére készülnek, miután az utóbbi négy vb-meccset megnyertük ellenük. De ettől szép az egész, hogy egy kőkemény tornán mutathatod meg, hogy ott a helyed az  A-csoportban, vagy sem. Tokaji Viktor: Valóban ez lehet a legkeményebb csoport az elmúlt években. Az olimpián is az látszódott, hogy a hokicsapatok egyre közelednek egymáshoz, a nyolc közé jutó szlovénok, de a 10. helyen záró osztrákok is felvették sebességben a versenyt a legjobbakkal. Pillanatnyi dolgok döntenek, bárki képes megverni bárkit, és ez most már a mi divíziónkra is igaz.

Arról, hogy mivel lehetünk elégedettek a zárómeccs után. Tokaji Viktor: Alapesetben ennek a megfiatalított válogatottnak a bentmaradás a cél. Stabilan meg kell maradnunk a második vonalban, és aztán lépésről lépésre kell haladnunk. Annak idején 2002-től 2008-ig hat év telt el, míg beérett egy komoly generáció, és kiharcolta az A-csoportos szereplést, tehát türelmesnek kell lennünk. Nem szeretnék helyézésekben gondolkodni, a válogatott önmagához képest játsszon jól, és hozza ki a maximumot, mert akkor bele tudunk nézni a tükörbe. Hogy mire lesz ez elég, azt majd meglátjuk. Spiller István: Bár nem jósolok, nem féltem a csapatot. Félelem helyett kellő óvatossággal, és főleg jó védelemmel szép eredményt lehet elérni. Fontos, hogy utóbbihoz kell a három csatár hatákony védőmunkája is.


A visszafogott budapesti főpróbáról, ahol az osztrákoktól 4-4-es után büntetőkkel kaptunk ki, aztán a szlovénektől reménytelenül sima meccsen 4-0-ra. Tokaji Viktor: Az első meccsből azt láttam, hogy bárkit képesek vagyunk megszorítani, vagy akár meg is verni, a másodikból viszont azt, hogy saját magunkat is képesek vagyunk lábon lőni. Úgyhogy a vb-n nagyon oda kell majd figyelnünk arra, hogy magunknak ne okozzunk kellemetlen perceket. De abszolút hasznos volt a hétvége, hogy belekóstoljunk a színvonalba, amit a két válogatott az olimpiáról hozott. Spiller István: Az osztrákok és a szlovénok is a vb-re készülnek, és lőttek nekünk két meccsen nyolc gólt, ráadásul úgy, hogy Hetényi jól védett, Sevela pedig elfogadhatóan. Ez nem túl biztató, de kicsit csalóka a kép, mert a csapat átalakuló félben van, emellett az éles meccseken sokkal pihentebb lesz.

Arról, hogy a vb-n rögtön az első meccsen, a házigazda Dél-Korea ellen kell bebiztosítani a bennmaradást. Spiller István: Jól is elsülhet, meg rosszul is. Én hajlok arra, hogy inkább jól, mert így legalább nem kényelmeskedünk. Mert a tavalyi hazai vereségben szerintem ez is benne volt egy picit tudat alatt, főleg, hogy el is tudtunk menni 3-0-ra a meccs elején. Az is segíthet, hogy most elhihetik, jó esélyük van saját közönségük előtt, különböző Gangnam Style-os zenékre nyerni. Tavaly a magyar fővárosban is ezzel a zenével kedveskedtünk nekik, ami nem volt bölcs dolog. Nem hiszem, hogy most cserébe náluk állandóan magyar népzene lesz a meccsek közben. Tokaji Viktor: Ha lehetne, akkor sem változtatnék a sorsoláson. Nekünk a sorrenddel kell a legkevésbé foglalkozni, mindig saját magunkat kell adnunk. Az első meccsen egyedül az akklimatizáció lehetett volna gond, de épp ezért megyünk már hétfőn, hogy ezzel se legyen gond. A tavalyi fájó vereség miatt a visszavágás persze dolgozik bennünk, de alapesetben minden meccsen nyerni szeretnénk, a házigazdák elleni pedig egy jó belépő lenne a világbajnokságra.


Spiller István a Ladányi Balázst a válogatottból 20 év után kitevő kapitányi döntésről. Ebben a kérdésben szentimentális vagyok, mert Ladányi korosztályával nőttem fel. Sokat játszottam velük és ellenük, Horváth András például életem első szobatársa volt az edzőtáborban 1984-ben. Ráadásul ezek a srácok nagyon som emberrel szerettették meg a hokit. Ugyanakkor igaz, hogy nem csupán a nagyok kiöregedése miatt vannak cserék, hanem a fiatalok fejlődése miatt is, akik most bekerültek, külföldön felszedték a kellő izomzatot, és már bevethetőek. Akik pedig védekező csatárként tudtak feltűnni Chernomaz előtt, azok megkapták az esélyt, akik inkább csak az előrejátékban jók, azok nem vagy alig. Más kérdés, hogyha Ladányi bekerült volna a bő keretbe, és játszhatott volna a két meccsen, akkor szerintem meghúzogatta volna a fiatalok pelyhedző bajszát. A kapitány viszont valószínűleg nem bízott benne annyira a védekezést tekintve, kellett neki egy fiatalabb, energikusabb hokis. Szerintem össze lehetett volna ereszteni őket, mint a régi bokszfilmeken, amikor az öreg be akarja bizonyítani, hogy ki tudja ütni az évtizedekkel fiatalabbakat.

A fiatalítás újabb hullámairól. A Szapporóban 2008-ban A-csoportba jutó 22-es keretből már csak heten maradtak a mostani vb-csapatban, de a fiatalítás nem zárult le. Ebből a csapatból megint lehet négy-öt olyan név, aki nem lesz ott jövőre. Nem véletlen, hogy idén februárban a lengyel tornán 12 újonc szerepelt, közülük 10 a divízió I-be jutó U20-as válogatottból, és a csapat nem is szerepelt rosszul, a lengyelek skalpját megszerezve. Ebben az is ott van, hogy Chernomaz alatt az utánpótlásban dolgozó Glenn Williamson szorosan együtt működik a kapitánnyal, és egymással kompatibilis építőkockákat alkalmaznak a korosztályokban.


A hazai divízió I/B vb-n a szlovénokat vasárnap 6-1-re verő U18-as válogatott sikeréről. Ezen a szinten már nem vagyunk lemaradva a szlovénok és osztrákok mögött, és akkor finoman fogalmaztam. Juniorban és ifiben is van közös EBEL, ott a MAC hés a Fehérvár elég jó, négyes döntőbe is be-be jut, jobban állunk az osztrák, szlovén csapatokkal szemben, mint felnőttben. Tehát ami elkezdődött a MAC vagy fehérvári akadémián 5-6 éve az akkori 14 évesekkel, mára beérett az ifiknél. Az is benne van, hogy Szapporó óta másfélszeresére nőtt az igazolt magyar hokisok száma, így szélesebbre tudtuk venni a bázist. Most már csak több pálya kell, mert sok helyen 0-24 órában megy a hoki, és senki nem tud lent maradni plusszban edzeni, mert jön a következő csapat.

A vb-csapat

Kapusok: Hetényi Zoltán (Sapa Fehérvár AV 19), Sevela Péter (Dab.Docler), Rajna Miklós (Sapa Fehérvár AV 19) Hátvédek: Gröschl Tamás (Dab.Docler), Hüffner Adrián (Dab.Docler), Mihály Árpád (Sapa Fehérvár AV 19), Orbán Attila (Sapa Fehérvár AV 19), Pozsgai Tamás (Sapa Fehérvár AV 19), Szirányi Bence (Sapa Fehérvár AV 19), Tokaji Viktor (Sapa Fehérvár AV 19), Varga Arnold (Sapa Fehérvár AV 19), Vas Márton (Löwen Franfurt) Csatárok: Azari Zsolt (Dab.Docler), Bartalis István (Troja Ljungby), Benk András (Sapa Fehérvár AV 19), Hári János (HIFK Helsinki), Kóger Dániel (Elmira Jackals), Kovács Csaba (Sapa Fehérvár AV 19), Magosi Bálint (Sapa Fehérvár AV 19), Nagy Gergő (Quad City Mallards), Nagy Krisztián (El Paso Rhinos), Sebők Balázs (Kärpät Oulu), Sofron István (Krefeld Pinguine), Vas János (HC Rouen