A belügyminiszter is megcáfolta Bakondi György állítását

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Nem kellett lefegyverezni a menekülteket kísérő horvát rendőröket, mert nem is volt náluk fegyver - válaszolta egy képviselői kérdésre a belügyminiszter.


Bakondi György, a miniszterelnök biztonsági főtanácsadója szeptember 18-án, amikor a menekülteket a horvátországi Pélmonostorról a magyarországi Magyarbólyra vonatoztatták, példátlannak nevezte, hogy mintegy ezer migráns vasúton, felfegyverzett horvát rendőrök kíséretében, bejelentés nélkül érkezzen Magyarországra; a mozdonyvezető őrizetbe vétele mellett lefoglalták a vonatot, a negyven horvát rendőrt pedig lefegyverezték.


Bakondi állítását az állítólagos lefegyverzésről már egy másnapi rendőrségi közlemény is cáfolta, most pedig Pintér Sándor belügyminiszter írásbeli válaszában erősítette ezt meg - írja a hvg.hu. Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért parlamenti képviselője firtatta, hogy ki hazudott a horvát határon történtekről.

Pintér válasza szerint a menekültek vonatoztatásáról nem állapodott meg előzőleg a két ország rendőrsége, hivatalos együttműködés sem volt. A Magyarbólyra érkező, menekültekkel teli vonat vezetőjét és személyzetét a belügyminiszter szerint előállították, a vonatszerelvényt kísérő horvát rendőröket viszont csak igazoltatták, és visszakísérték a horvát államhatárig, lefegyverzésre pedig nem volt szükség, mert a rendőri ellenőrzés során nem volt a horvátoknál lőfegyver.