A belügyi szervek lehetnek a 2017-es költségvetés nyertesei

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A rendőrség 40, a TEK több mint ötmilliárd forinttal kap többet, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ büdzséje a tízszeresére nő.


Jelentősen nő jövőre a Belügyminisztérium (BM) költségvetése, a tárcához tartozó rendészeti szervek mindegyike több pénzből gazdálkodhat jövőre, főként személyi jellegű ráfordításokra költhetnek többet – derül ki a 2017-es költségvetési törvényjavaslatból, amelyet kedden késő este tettek közzé az Országgyűlés honlapján. Magának a minisztériumnak a költségvetése valamelyest csökken és az ideinél kevesebbet fordíthat személyi jellegű juttatásokra, de a BM-hez tartozó szervezeteknél ezekre több jut:

  • A rendőrség az ideinél 40 milliárd forinttal többet, 206 milliárd forintot kap személyi kiadásokra. A beruházások összege kis mértékben emelkedik, jövőre 6,6 milliárd forintot fordíthatnak erre a célra.
  • A Terrorelhárítási Központ (TEK) 7,2 milliárd forint helyett 12,6 milliárd forintot személyi kiadásokra, dologi kiadásokra pedig az idei 1,8 milliárd helyett 2,3 milliárdot.
  • A Nemzeti Védelmi Szolgálatnál, az idei 3,46 milliárd forint helyett 4,28 milliárd forintot költhetnek személyi kiadásokra
  • A büntetés-végrehajtás állománya az idei mintegy 28 milliárd forint helyett jövőre több mint 40 milliárd forintot kap. Beruházásokra az idei 5,7 milliárd helyett jövőre 22,7 milliárd forintot fordíthatnak.
  • Az Alkotmányvédelmi Hivatalnál ugyancsak személyi juttatásokra költhetnek többet, míg idén 5,4, addig jövőre 6,6 milliárd forintot költhetnek.
  • A Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál is 10,1 milliárd forintról 13,6 milliárd forintra nő ez az összeg.
  • A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ költségvetése a tízszeresére nő: idén a szervezet 82,9 millió forintot fordíthatott személyi juttatásokra, jövőre ez az összeg 891 millió forintra nő és dologi kiadásokra is háromszor annyi jut: 290 millió helyett 686 millió forint.
  • Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is többet költhet személyi juttatásokra: 37 milliárd forint helyett több mint 52 milliárd forintot.
  • A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal büdzséje csak kis mértékben nő: 3,4 milliárd forint helyett 3,6 milliárd forintot költhet személyi juttatásokra jövőre.
  • Jelentősen, 3,7 milliárd forintról 4,7 milliárdra nő a személyi juttatásokra fordítható kerete a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának is, ahol beruházásokra, felújításra az ideivel azonos mértékű összegben tervezhetnek.