A belügy miatt magyarázkodik a külügy

Fotó: AFP / ODD ANDERSEN

-

A német külügyminisztérium szóvivője elhatárolódott attól a dokumentumtól, amelyet a belügy állított össze egy ellenzéki párt kérdésére Törökországról.


Sawsan Chebli Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: a külügyi tárca nem ért egyet a Baloldal frakciójának írásbeli kérdésére készített elemzésnek kedden nyilvánosságra került részével, amelyben az áll, hogy az ankarai vezetés évek óta együttműködik iszlamista és terrorista szervezetekkel, és 2011 óta fokozatosan „iszlamizálódott” bel- és külpolitikája révén Törökország „iszlamista csoportok központi platformja” lett a térségben Hozzátette, hogy a dokumentum nyilvánosságra nem került részéről nem nyilatkozhat, mert bizalmas minősítésű anyagról van szó.

A külügyminisztérium nem érzi magáénak a belügyi tárcánál készült anyagból a sajtóban idézett általánosító megállapításokat, és továbbra is az az álláspontja, hogy Törökország fontos partner, kapcsolatok sűrű hálózata köti össze Németországgal, és folytatni kell vele az együttműködést – mondta a külügyi szóvivő.

Sawsan Chebli elmondta, hogy az ankarai német nagykövetség ügyvivője már kedden tárgyalt a török kormány képviselőivel az ügyről.

Hasonlóan fogalmazott Steffen Seibert kormányszóvivő, aki a kancellár, Angela Merkel álláspontját firtató kérdésekre elmondta: a Baloldal megkeresésére adott bizalmas kormányzati válasz egyes részleteinek megjelentetése nem okoz változást a német–török kormányzati kapcsolatokban.

Törökország partner egyebek között a menekültválság megoldásában és a terrorizmus elleni harcban – húzta alá. A Baloldal és a Bundestag másik ellenzéki pártja, a Zöldek követelésére reagálva kiemelte: semmi ok nincs arra, hogy bárki is megkérdőjelezze a menekültválság közös kezeléséről kötött EU–Törökország-megállapodást.

Steffen Seibert kijelentette, hogy nem feladata megítélni a napvilágra került szövegrészletet. Azonban azt is elmondta, hogy a dokumentum összeállításában a kancellária is részt vett, az elemzés tartalmára utalva pedig kiemelte: a német kormány mindig is élesen bírálta Ankarának a Gázai övezetet ellenőrző Hamászhoz fűződő viszonyát, a többi között azért, mert a radikális iszlamista palesztin szervezet nem ismeri el Izrael államisághoz fűződő jogát.

A belügyminisztérium szóvivője, Johannes Dimroth elmondta, hogy a bizalmas minősítésű anyag összeállításába be kellett volna vonni a külügyminisztériumot is, de ez egy ügyviteli hiba miatt elmaradt.

„Ahol dolgoznak, ott hibáznak is” – jegyezte meg a szóvivő. A többi között hozzátette, hogy a tárcavezető, Thomas de Maizière nem látta az anyagot.

Az elemzés tartalmára utalva kiemelte, hogy a német biztonsági és nemzetbiztonsági szervek naivitás nélkül viszonyulnak az ankarai vezetés tevékenységéhez, ugyanakkor a belügyminisztériumnak is az az álláspontja, hogy minden nehézség ellenére Törökország az egyik legfontosabb partner az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban, és az utóbbi időben sikerült előrelépni az együttműködés javításában.