A belgák mindennapjait nem forgatja fel a terrorveszély

Fotó: BELGA MAG / KRISTOF VAN ACCOM

-

Nem emelik a terrorfenyegetettség szintjét, de a rendőrök és a katonák gyakrabban fognak majd járőrözni.


Belgiumban nem emelik tovább a terrorfenyegetettségre vonatkozó riasztási szintet a hatóságok, bár egyes biztonsági intézkedéseket fokozni fognak. Az újabb biztonsági intézkedések pontos részletei egyelőre nem ismertek. A rendőrök és a katonák a továbbiakban gyakrabban fognak majd járőrözni Belgiumban.

Az országban a múlt heti párizsi terrorcselekmények után a négyfokú skála harmadik szintjére emelték a terrorfenyegetettségi riasztást. A pénteki híradások szerint ugyanakkor a legfelsőbb fokozat életbe léptetése nem indokolt. A párizsi merényletek feltételezett kitervelője és egyes elkövetői is belga állampolgárok voltak, és az akciókat vélhetően részben Brüsszel Molenbeek nevű városrészében szervezték meg.

A Gazet van Antwerpen című belga lap pénteki számában azt írta, hogy a rendőrség jelenleg is keresi a merényletek kitervelője, Abdelhamid Abaaoud unokatestvérének egy családtagját. A lap úgy értesült, hogy vélhetően annak a nőnek egy férfi családtagjáról van szó, aki szerdán az Abaaoud ellen a párizsi Saint-Denisben végrehajtott – és a terrorista halálával végződött – rendőri akció során felrobbantotta magát. A férfi a félelmek szerint bosszút akar állni a történtekért.