A belga rendőrség már Párizs előtt kihallgatta a 2 terrorista testvért

Fotó: POLICE NATIONALE / DSK

-

A két Abdeslam testvért kihallgatták a belga rendőrök, de – bár tudták, hogy radikalizálódtak – mivel „nem volt jele lehetséges fenyegetésnek”, elengedték őket, és a francia hatóságokat sem értesítették.


Még a november 13-i párizsi terrortámadások előtt kihallgatta a belga rendőrség a fivéreket, akik közül Brahim Abdeslam a pénteki támadások egyik öngyilkos merénylője volt, Salah Abdeslam pedig az egyik autót és a terroristák szállásául szolgáló lakást bérelte ki. Elképzelhető, hogy a lövöldözésekben is részt vett, de egyelőre szökésben van, vasárnap óta fényképpel körözi a rendőrség.

A 31 éves Brahim Abdeslam Szíriába akart menni, de Törökországba utazott. Visszatértekor kikérdezték, ahogy a testvérét is – mondta a belga ügyészség szóvivője, aki nem árulta el, hogy ez pontosan mikor történt. „Tudtuk, hogy radikalizálódtak, és meglátogathatják az Iszlám Államot, de nem volt jele fenyegetésnek. Még ha jelentettük is volna Franciaországnak, kétlem, hogy meg tudtuk volna állítani őket” – mondta a szóvivő, aki megerősítette, hogy nem szóltak a francia hatóságoknak. Azt sem akadályozták meg, hogy Brahim visszatérjen Törökországba, mert „nem volt bizonyíték arra, hogy terrorista csoportokhoz csatlakozott volna”.

Brahim évekig munkanélküli segélyből élt volt feleségével, aki szerint a férfi egész nap DVD-ket nézett, arab hiphopot hallgatott, és közben füvezett, de nem vetette meg a sört és a vodkát sem. Fiatal korában kétszer ült lopásért – jellemezte volt férjét az asszony a The Sunnak. A pár 2013-ban vált el, Brahim a brüsszeli Molenbeek városrészben dolgozott egy bárban, amelyet a helyiek csak drogtanyaként emlegettek.Salah Abdeslamot februárban a holland rendőrség is megállította rutinellenőrzésre az egyik autópályán, ahol a bátyjával és egy másik férfival együtt autózott Belgium felé. Kis mennyiségű marihuánát találtak nála, ezért 70 euró büntetést kellett fizetnie.

A férfi pontos szerepe a pénteki merényletekben még nem ismert, annyi derült ki róla, hogy ő bérelte ki az egyik, a merényleteknél használt autót, továbbá egy lakást, ahol a terroristák megszálltak. Bár ezt már péntek éjjel tudták a francia rendőrök, szombat reggel mégis elengedték. A francia–belga határ közelében, még francia oldalon egy autóban utazott két másik férfival, amikor igazoltatták őket, de el is engedték.

Vasárnap a francia rendőrség közzétette a fotóját, azóta hivatalosan is körözik.Az i-Télé francia televízió úgy tudja, a szerdán magát Saint Denis-ben felrobbantó 26 éves nőt is többször kihallgatta a rendőrség. Pontosabban háromszor:

  1. amikor unokatestvére visszatért Szíriából
  2. amikor egy drogügybe keveredett
  3. amikor a terrorellenes hatóság hallgatta ki.
Mint már korábban lehetett róla hallani a nő a párizsi merényleteket kitervelő Abdelhamid Abaaoud unokatstvére volt. A nő egyébként sosem volt Szíriában, pedig többször is felajánlotta az Iszlám Államnak a segítségét.