A belga rendőröknél civilben is lesz fegyver

Fotó: BELGA MAG / DAVID STOCKMAN

-

A bozótvágós támadás után a rendőrök civilben is maguknál tarthatják szolgálati fegyverüket Belgiumban.


A biztonság fokozása és a rendőrök testi épsége érdekében szolgálaton kívül is maguknál hordhatják fegyvereiket a belga rendőrök.

Jan Jambo belügyminiszterrel tárgyaltak a rendőrségi szakszervezetek, ennek eredménye volt, hogy a rendfenntartók engedélyt kaptak szolgálaton kívüli fegyverviselésre. Az engedély meghatározott időre szól, de az idő alatt minden körülmények között viselhető lesz a szolgálati kézifegyver – mondta Stéphane Deldicque, a rendőrség egyik szakszervezetének szóvivője.

Megállapodtak arról, hogy egy egységes védelmi és biztonsági hálózat érdekében átfogó felméréseket készítenek. Ez az ország összes, 189 rendőrségi körzetére kiterjed.

A miniszter kabinetje azt ígérte, hogy felülvizsgálja a rendőrség fenyegetettségi szintjét, és ezzel további biztonsági intézkedésekre ad lehetőséget.

A rendőrség szerint a terroristák háborúba illő fegyvertárával szemben a rendőrségnek nincs elég hatásos fegyvere, ezért felgyorsulhat a lőszerek közbeszerzési eljárása is.


A charleroi-i támadó a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe


Szombat délután egy arabul kiabáló férfi bozótvágó késsel két rendőrnőt sebesített meg Charleroi-ban. Allah Akbar! (Isten hatalmas!) kiáltást hallatva rontott rá áldozataira. Az egyik rendőrnő könnyebben sérült meg, a másik arcán és nyakán mély vágásokat ejtett a férfi. Egy harmadik rendőr lőtte le a támadót.