A belga belügyminiszternek sem tetszik a görögök viselkedése

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A tárcavezető azért bírálta a görögöket, mert nem ellenőrzik megfelelően a külső határokat.


Közelebbről meg kell vizsgálni Görögország helyét a schengeni övezetben – jelentette ki Jan Jambon belga belügyminiszter a tagállamok bel- és igazságügyi minisztereinek amszterdami informális ülésén.

A tárcavezető szerint a schengeni rendszer működésének alapfeltétele az uniós külső határok megfelelő ellenőrzése. Hozzátette, hogy Görögország esetében ez nincs így, ezért górcső alá kell venni a helyzetet.

Hasonló véleményének adott hangot a hét végén Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter is, aki a schengeni övezetből való ideiglenes kizárással fenyegette meg Görögországot arra az esetre, ha nem erősíti meg határainak ellenőrzését a migránsáradattal szemben. Angelino Alfano, az olasz belügyi tárca vezetője viszont hangsúlyozta, hogy országa nem támogatja Görögország kizárását, mert az a közösség felbomlásának kezdetét jelentené.

A bel- és igazságügyi tanács ülését néhány nappal azután tartják meg, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette, az uniónak két hónapja van arra, hogy úrrá legyen a helyzeten, máskülönben összeomolhat a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet.

A migrációs hullám megfékezéséről szóló amszterdami tanácsozásra érkező minisztereket tüntetők várták, akik teleraktak egy csónakot mentőmellényt viselő próbababákkal. A demonstrálók azt írták egy táblára, hogy az európai vezetőknek nem a népszerűségi indexekkel kellene foglalkozniuk, hanem azzal, hogy miként kerülnek majd be a történelemkönyvekbe.

A zord időjárási körülmények ellenére naponta még mindig több mint kétezer migráns érkezik Görögországba. Novemberben 150 ezer, decemberben 108 ezer menekült lépett Görögország és Olaszország területére. Tavaly egész évben összesen 1,4 millió bevándorló érkezett az unióba a két országon keresztül, ez ötszöröse a 2014-es adatoknak.