A béke szigetét, Nizzát is bevették a focihuligánok

Fotó: AFP / LEON NEAL

-

Nem csak Marseille-ben, az orosz és az angol drukkerek között volt hatalmas verekedés, de Nizzában, az északír és a lengyel szurkolók is összecsaptak egymással a franciaországi Európa-bajnokságon.


Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint eleinte nem volt egyértelmű, kik kezdeményezték az összecsapásokat, de az internetre felkerült felvételeken jól látszik, hogy a körülbelül húsz verekedő többsége sötétzöld pólót viselt, ami az északírek hagyományos színe. A rohamrendőrség gyorsan beavatkozott, és megfékezte a huligánokat.

Christian Estrosi, Nizza polgármestere elítélte a történteket. "A huligánok viselkedése elfogadhatatlan, szigorúan meg kell büntetni őket" - írta közösségi oldalán. Azt is elárulta, hogy késő este egy embert letartóztattak az esettel kapcsolatban, majd megköszönte a rendőrség munkáját.A Reuters brit hírügynökség vasárnapi összefoglalója szerint hét ember sérült meg szombat este Nizzában. A lengyel és az északír válogatott 18 órától mérkőzik meg egymással a C csoport első fordulójában.

Marseille-ben, ahol az angol, az orosz, valamint a helyi szurkolók csütörtök éjszaka óta randalíroztak, a rendőrségnek - vízágyúk és könnygáz bevetésével - vasárnap reggelre sikerült helyreállítania a rendet. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter közölte, hogy egy brit állampolgár súlyosan megsérült a legutóbbi összecsapásokban, illetve sajnálatát fejezte ki, hogy egyesek ismét egy nagy nemzetközi labdarúgótornát használnak fel arra, hogy erőszakos cselekményeket kövessenek el.


Ha sör van, gond nincs


Laurent Nunez, Marseille rendőrfőnöke elmondta, hogy összesen 35-en sebesültek meg a városban, 15 embert tartóztattak le, vannak, akik életveszélyes állapotban fekszenek a kórházban.

Az UEFA is elítélte a szurkolók viselkedését. „Azoknak az embereknek, akik ilyen erőszakos cselekményekben vesznek részt, nincs helyük a futballban" - írták a közleményükben.

Az Anglia-Oroszország (1-1) mérkőzés után, a stadionon belül történt verekedés miatt már szombat éjjel összeült az UEFA illetékes testülete, amely minden bizonnyal komoly büntetéssel sújtja az orosz szövetséget.Hasonló eset miatt 2012-ben az orosz válogatott hatpontos büntetést kapott, amelyet akkor felfüggesztettek, ezért most az is előfordulhat, hogy valóban megfosztják pontjaitól a csapatot.