A befogadóállomás rosszabb, mint a legtöbb börtön

-

A befogadóállomások túlzsúfoltak, néha sátrakban vagy sportcsarnokban helyezik el az embereket.


Jelenleg a kapacitás 200 százalékán működnek a bevándorlókat befogadó magyarországi intézmények, ezért folyamatosan bővíteni szükséges a férőhelyeket sátrakkal, konténerekkel - mondta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója, Végh Zsuzsanna a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az is előfordul, hogy sportcsarnokban helyezik el a menedékkérőket.

Múlt héten 5500-nál is több menedékkérelmet kaptak. Végh Zsuzsanna szerint ez azt mutatja, a jövőben havonta 20-25 ezer kérvényt is elbírálhatnak. Nagyon sokan elhagyják az országot, de előtte sokkal több időt töltenek itt, mint korábban.

Tavaly a kérelmezők döntő többsége a biztonságosnak számító Koszovóból érkezett, így csak minden tizedik kérelmet fogadtak el. Idén viszont már „meghatározó azoknak az aránya, akik olyan válságövezetből érkeztek, mint Szíria”, ezért nyilván több kérelmet bírálnak majd el pozitívan. A menedékért folyamodók igen nagy százaléka illegálisan lép be Magyarországra, többségüknek semmilyen papírja sincs. Vagy ha van is, azt elrejtik, hogy nehezebb legyen őket visszaküldeni - mondta Végh Zsuzsanna. Úgy tudja, jelenleg is sokan várakoznak Törökországban a továbbindulásra, így a következő hónapokban várhatóan nem csökken a menekültek száma.